e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 d'Abril del 2009

El Pla Marshall del Govern espanyol

El Govern espanyol ha inundat els municipis dels Països Catalans de pomposos rètols publicitant les generoses inversions a través del Fons d'Inversió Local, un dels instruments estrella per fer front a la crisi. El cas és que comptat i debatut, sembla ser que toca a 170 euros per català. Els mateixos que toquen en qualsevol altre comunitat autònoma. És clar que resulta que el cost de la vida en aquestes comunitats no és el mateix, que les inversions estructurals del Govern allí són molt superiors, que unes quantes són comunitats sobrefinançades i que, per si fos poc, fan una contribució molt per sota de la dels Països Catalans.

Fins aquí la pretesa igualtat ja queda en evidència però quan posem sobre la taula la magnitud de les xifres, aleshores ja clama al cel. El dèficit fiscal per català és de 2.622 euros. I per contra el finançament...

Continuar llegint...

08 d'Abril del 2009

Promeses incomplertes

Entre els anys 1991 i 1996 vaig tenir la sort d'haver de traslladar-me a la capital del Baix Camp per estudiar a la URV. Mai he pogut comprovar si és cert que Tarragona manxa, però no hi ha dubte que Reus enganxa. Recordo que el meu primer Sant Jordi a la ciutat de Jaume Aiguader, Marià Fortuny o Joan Rubió (no pas d'Antoni Gaudí, que, com tothom, sap va néixer a Riudoms) vaig adquirir un exemplar de la "Proclama del FMLN a la Nación".

Aquest opuscle, que tot just compta amb unes quaranta pàgines, és un recull de propostes (o promeses) que el Frente Farabundo Martí de Liberación Nacional (FMLN) es compromet a dur a terme si mai arriba al govern del Salvador. El manifest data del 29 de setembre de 1990, però no ha estat fins al passat 16 de març que per fi el seu candidat, Mauricio Funes, ha pogut guanyar unes eleccions. Han passat gairebé vint anys des que l'aleshores guerrilla...

Continuar llegint...

01 d'Abril del 2009

Cada ovella al seu corral

Ahir a la nit el BNG va anunciar que finalment ha optat per compartir coalició amb Esquerra a les eleccions del proper set de juny. L’anunci es feia poques hores després que Joan Puigcercós i Eduard López tanquessin l’acord amb Aralar també per concórrer junts als comicis europeus. Després de mesos d’especulacions i travesses de tot signe, s’està conformant una coalició “natural” (ara que es parla tant de pactes antinaturals) que aglutinaria el gruix de les esquerres independentistes dels Països Catalans, Galiza i Euskal Herria. Al final, cada ovella torna al seu corral tot i fer-ho en un solstici diferent a l’habitual.

I és també un pas clarificador que, de retruc, també aclareix la segona...

Continuar llegint...