e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 d'Abril de 2010

Un cop més el fantasma de la sentència de l'Estatut plana sobre l'actualitat política catalana. Ignoro si la sentència sortirà aquesta setmana, d'aquí un mes o d'aquí un any. El que segur que no passarà és que al Tribunal Constitucional li agafi un atac de respecte democràtic i decideixi no modificar ni interpretar un text que va ser referendat pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya després de sofrir ja unes quantes escapçades. Per tant, ja sigui de forma més o menys immediata el nostre país es trobarà davant un moment molt important, en què les decisions que es prenguin  poden definir per bé o per mal el context polític dels propers anys.

No dubto que serà relativament senzill trobar punts d'acord entre tots aquells partits amb un mínim escrúpol democràtic a l'hora de qualificar negativament la retallada. És més que probable que tot l'ampli espectre del catalanisme coincideixi en gran mesura en valorar negativament la sentència, en creure que no és de rebut que després que s'hagi posat el text a referèndum un tribunal el modifiqui i, fins i tot, segur que sentirem grans lamentacions i discursos denunciant l'atac a la dignitat dels catalans. I hi estarem tots d'acord i, lògicament, protestar no serà negatiu,  però no n'hi haurà prou, no en el moment històric en què ens trobarem.

El moment actual no és (o no pot ser) com altres ocasions, en què després d'un atac a una competència pròpia o les traves al reconeixement d'algun símbol nacional el país feia soroll, protestava uns dies i després es passava a un altre tema, i qui dia passa any empeny. Qualsevol sentència a l'Estatut suposarà la certificació oficial, pública i sense eufemismes de la mort de l'autonomisme. La gran fal·làcia de la possibilitat d'una entesa amb Espanya, de les bondats d'anar aprofundint en l'autogovern a poc a poc, del somni d'una Espanya federal plural... totes elles s'ensorraran en un moment, ja que Espanya mostrarà de forma clara el que molts denunciem des de fa anys: que no es pensa mouré mai ni un mil·límetre d'on està. I amb ells s'ensorraran les estratègies de futur que tenien per al nostre país tots aquells que creien que amb l'estatut tot s'arreglava.

Ens trobarem en un moment, doncs, en què l'únic projecte polític capaç d'anar més enllà de la resposta a la sentència i construir una proposta creïble i ambiciosa serà l'independentisme. Com deia, després del fracàs de la via estatutària, amb tot el que això comportarà, quines seran les solucions i propostes que podran posar sobre la taula CIU, PSC o ICV? Les mateixes que ens hauran portat fins al punt actual, i que ens farien viure en un bucle infinit. A la pregunta “i ara què?” només l'aposta per començar decididament un nou cicle en el catalanisme polític, en què s'abandonin definitivament els tics autonomistes, les ambigüitats tàctiques, els eufemismes i en què l'assoliment d'un Estat propi n'ocupi la centralitat, és capaç de donar una resposta creïble i a llarg termini.

És probable que en aquest punt els independentistes ens quedem sols. Segurament la resta d'opcions polítiques voldran que un cop desfogats tot seguís igual. Entre escollir la unitat basada exclusivament en el dret a la rebequeria, buida de propostes, horitzons i objectius o quedar-nos sols impulsant aquest nou cicle en la història del nostre país no podem vacil·lar. Si ara marquem clarament el camí el temps acabarà portant a la resta als nostres postulats. Però perquè això sigui possible és imprescindible que, un cop més, els independentistes ens mantinguem ferms, aguantem les pressions i siguem conscients de la transcendència del moment. I que siguin els catalans i catalanes a les urnes qui escullin entre les propostes de futur que tinguin els diversos partits . Nosaltres tenim clar que no podem tornar enrere i que hem d'avançar cap a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. La resta potser voldran tornar a començar el procés per aprovar un nou estatut...
Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3662
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR