e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 de Mar de 2010

Federalista, estudia esperanto

Hi ha idees que a la teoria són molt bones, impecables, genials. El problema és que moltes d’aquestes grans idees només són així de genials precisament en la teoria. Moltes estan pensades sense tenir en compte la realitat que les envolta, el context i les possibilitats reals, i per tant estan condemnades a viure en una espera infinita amb l’esperança posada en que la realitat s’adapti a les condicions d’èxit per les que havien estat pensades.

L’esperanto no era cap mala pensada. Quan a finals del segle XIX Ludwik Lejzer Zamenhof va començar a desenvolupar-lo realment es va avançar al seu temps. Es volia crear un nou idioma que servis com a eina de comunicació per a tota l humanitat, que unes persones, que busques la fraternitat i fins i tot va tenir bona acollida entre alguns moviments populars, fet que li va valer el sobrenom del llatí dels obrers.

Era una bona idea, però ja han passat dos segles. Sincerament, si algú avui en dia vol comunicar-se amb gent de tot el món, necessita treballar amb gent de diversos països o realitzar una publicació científica de nivell internacional ho farà en esperanto amb l’esperança que un dia la resta del món l’aprengui? No, ho farà en anglès.

Doncs això és el federalisme, no en genèric, sinó en la seva aplicació a l’Estat Espanyol. Una idea amb moltes possibilitats teòriques però cap esperança real que un dia es pugi dur a terme. No pas perquè conceptualment no pugues resultar interessant o perquè no aportés beneficis al nostre país, simplement perquè pensar que Espanya un dia pot convertir-se en un veritable estat federal és absurd. En els darrers 300 anys no hi hagut cap mostra real per part d’ells de voler avançar cap aquesta direcció. Zero. I ningú pot creure que pensin canviar.

Seguir defensant-ho il·lusament ( o malintencionadament per frenar altres debats) és simplement una pèrdua de temps. Per sort cada cop són més els federalistes catalans que han constatat la inviabilitat d’aquesta opció: Ferran Requejo , David Miró, Raül Romeva... Anys i anys de decepcions i frustracions els han demostrat els objectius del federalisme només és poden assolir amb l’eina de la independència.

Un consell per als catalans que encara defensin que l’encaix de Catalunya ha de ser un estat federal: apreneu esperanto, aprofitareu molt més el temps. Si ens volem fer entendre amb el món necessitem aprendre anglès. Si volem que el nostre país pugui tenir futur al món necessitem un Estat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3224
1
Comentaris afegits 
Penses deixar de ser d'esquerres? (Et fars empresari?) 22-03-2010 - 12:09
Passa el mateix amb el socialisme. s una gran idea i es bassa en els millors intints de les persones. Per en la realitat s una purria i el capitalisme amb el seu "fastigs" afany de lucre s capa de crear molta ms riquessa i prosperitat.
TORNAR