e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Novembre de 2014

Realitats complexes, propostes simples

Sempre m’ha fet somriure aquella història d’una persona abrandada que estant davant d’un abisme –entès com una situació complexa- i perquè creu tenir solucions fàcils per a tot decideix fer el que fan els valents: una passa endavant.

Tots els analistes, de dreta, d’esquerra, de dalt, de baix, del camp de l’economia, del dret o de les ciències socials, estan d’acord en una afirmació: la crisi que Occident ha viscut des de la caiguda de Lehman Brothers (per posar-li una data) ha estat la més profunda i important des del crack del 29, fa 85 anys. És a dir, pràcticament ningú en té record perquè els qui la van viure, llavors eren uns infants. D’una crisi d’aquesta profunditat tothom pot també arribar a la conclusió que les causes han estat complexes, variades i, per tant, les vies de diagnòstic, teràpia i solució haurien de ser complexes. Aquí, però, el consens ja comença a esquerdar-se.

A Catalunya, que ha sofert la crisi amb gran intensitat, a més, hi hem d’afegir un procés de transició nacional que no es fonamenta en la crisi -greu error de diagnòstic dels que no volen entendre que una nació ho és quan se’n sent, no quan un tercer ho escriu. Més complexitat, encara. A tot això, causa i conseqüència alhora, la democràcia i la política se’n ressenten. I ho fan els seus agents, els partits polítics. Apareixen aquí i allà moviments, lideratges, associacions, que legítimament hi volen posar remei. També els mateixos partits ho intenten.

Però del que vull parlar avui no és dels partits que ho intentem -Unió Democràtica de Catalunya, de la mà de l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn i de la Fundació Konrad Adenauer posarà una peça important aquest cap de setmana, precisament en unes jornades ideològiques. Vull parlar de fins a quin punt realitats complexes com la que estem vivint han de trobar sortida en solucions simples.

Un fenomen com el de PODEMOS genera interès per un politòleg. És conseqüència de tot el viscut, no la causa. La política com es feia en els darrers anys del segle XX s’ha demostrat incapaç de trobar les solucions que s’exigien, i fins i tot quan les ha trobades, ha estat incapaç d’explicar-les, perquè pel camí ha perdut enmig de corrupcions i politiqueries gran part d’aquesta eina imprescindible perquè et creguin: la credibilitat. PODEMOS no se l’ha guanyat, encara, però ha aglutinat l’esperança de ciutadans i ciutadanes que l’han perduda en la política tradicional. Però haver guanyat aquest combat no fa a PODEMOS diferent. Ho és en part per la seva forma de funcionar. S’ha mostrat capaç de desenvolupar un debat bottom-up d’una manera molt ordenada, relativament àgil, molt transparent, i sense angunies pel fet que el debat ordenat l’alentís en algun moment. Cap partit fa el seu congrés durant un mes sencer, i ells ho han sabut fer. Bé. Això els diferencia. Però, com deia, guanyar aquest combat no els fa diferents.

A la política “tradicional” se la jutja i se l’ha jutjada per la capacitat o incapacitat de donar resultats. A PODEMOS, també. I si bé és cert que la gent pren esperança quan sent algú dir-les “clares” com fa el seu líder, també és cert que no deixa de ser decebedor que alhora no sigui capaç d’explicar com dissenyaria una reforma laboral per acabar amb l’atur a Espanya. Llavors es limita a dir que frenaria els acomiadaments injustos i que la reforma sorgiria d’una taula de negociació entre el Govern i els agents socials.

El combat l’haurà guanyat PODEMOS el dia que ens expliqui, a tots, com faran el que diuen que faran i, si els ciutadans li donen la confiança, ho facin. De moment a mi em fa tot l’efecte, amb tot el mèrit que té la feina que fan i que en alguns aspectes aprecio -ja ho he dit-, que estem encara davant de l’abrandat soldat que enfront de l’abisme crida “a la càrrega”, i es posa a caminar.

Francesc Gambús, eurodiputat d’Unió Democràtica de Catalunya

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1086
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR