e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Juny de 2014

Escoltar, dialogar, servir, servir i servir

Al periodista Henrique Cymerman algú li haurà de reconèixer algun dia l'extraordinària entrevista feta al Sant Pare Francesc, publicada en un mitjà escrit i emesa per una televisió. Cal guardar-la per poder-la rellegir i tenir ben localitzat el vídeo a YouTube per poder tornar-la a veure.

S'ha dit de tot del Sant Pare Francesc, i no seré jo ara qui en faci l’enèsima glossa: Revolucionari, trencador, jesuïta,... Jo vaig veure una persona molt conseqüent i completament abraçada a la gràcia de Déu, un home lliure, en definitiva. La seva llibertat li dóna aquesta clarividència per fer sempre el que la seva consciència li diu que toca fer. És un home valent i ho és per la seva llibertat. És valent perquè és lliure.

Extrec tres o quatre elements de reflexió de l’entrevista. El primer és el servei. Els "bisbes han de servir". Els que són a dalt hi són per servir més i millor. No per admirar-se, i tampoc per servir altres senyors.

El segon motiu de reflexió és la persona. La persona ha d'estar al centre de l'acció de l'home i la dona. I és veritat que el "poderoso caballero" de Quevedo massa sovint s'ha posat per sobre de la persona, l’ha anul·lat, anihilat i subjugat. Però no només s’ha anul·lat la persona. També hem posat la capacitat de servei al servei -valgui la buscada redundància- del diner. És allò que en Duran i Lleida va dir pel novembre a la cloenda d'unes jornades ideològiques organitzades per l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (INEHCA): massa sovint hem semblat més propers als diners que a les persones, quan hauríem d'haver estat -i hi hem d'estar- més a prop de les persones que dels diners. Si posem la persona per davant, posem l'ànima al capdavant, l'espiritualitat per damunt de la matèria, del diner. Si ens abandonem a les ideologies materialistes -sigui de les que beuen del liberalisme com de les que ho fan del marxisme i derivades-, serem més a prop del déu diner i més lluny del servei a les persones.

Tercer element de reflexió: diàleg permanent amb els que són diferents de nosaltres, però des de la nostra ferma identitat. Si renunciem d'entrada al que som, aleshores no estarem dialogant i ens haurem rendit. I al costat d'aquest diàleg, el papa fa l'explicació transparent del perquè està intentant canviar tantes coses a Roma: "perquè així ho van parlar tots els cardenals a les congregacions generals prèvies al conclave”. Francesc escoltava i prenia nota. Ara fa allò que tots deien: serveix, escolta, dialoga, decideix i torna a servir des de la llibertat de saber-se en mans de Déu.

Els que ens dediquem a la política -deixant les coses de Déu en mans de Déu- hauríem de prendre'n bona nota: servir, servir i servir.

Francesc Gambús, eurodiputat d’Unió Democràtica de Catalunya

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1317
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR