e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Maig de 2014

Jornades intenses les que visc des del nomenament oficial com a candidat, el passat 11 d'abril, i com totes les que tindré fins al proper 25 de maig, data de les eleccions europees. La precampanya i la campanya que comença aquesta mitjanit em porten arreu del país -ahir, a la Vall d'Aran, a l'Alta Ribagorça i a Molins de Rei- i  em donen l’oportunitat de parlar amb molta gent, de conèixer moltes iniciatives econòmiques, socials, culturals, de recerca, etc.

És curiós que, mentre gran part de la gent amb la qual parlo i la totalitat dels mitjans de comunicació em plantegen la llunyania que senten de la UE, a cada poble o ciutat i a cada empresa o centre d'investigació que visito, acabem parlant d'ajudes que han demanat o que es poden sol·licitar, de les normatives que els afecten, negativament o positivament, o de les que podríem impulsar per afavorir un sector econòmic o una iniciativa social o  de ciutat. És a dir, que per un costat la UE la percebem llunyana, però per l'altre tenim ben clar que és a Brussel·les on hi ha part de les solucions dels reptes que tenim al davant. Això es repeteix, com dic, poble rere poble, ciutat rere ciutat. Per què, doncs, aquest sentiment de llunyania? I, el que encara és pitjor, per què aquest sentiment que a Brussel·les no s'arreglen els nostres problemes?

Primer, acte de contrició. Les administracions han dut a terme durant anys el joc de les medalles i de les mentides. Si una iniciativa europea era positiva per al poble, la ciutat, el país, l'Estat, es procurava dissimular que els fons o la legislació o la normativa venien de Brussel·les. Així, la societat ignora que grans o petites obres, grans o petites infraestructures o diferents iniciatives legislatives apreciades pel conjunt de la ciutadania han tingut el seu origen a Brussel·les. Per contra, si la iniciativa, normativa legislació era incòmoda d'aplicar o era criticada per la ciutadania, l'administració s'afanyava, i s'afanya, a assenyalar acusadorament Brussel·les com la causa de tots els mals.

Segon, amb propòsit d'esmena. Cal que les administracions prenguin consciència que aquesta actitud irresponsable posa en risc el procés d'integració europea, que ha donat molt més als europeus del que ha pres. Certament, avui està en dificultats, però deconstruint-lo no farem un món millor.

I tercer, compromís de futur. Començant pels que serem escollits -si així ho vol la ciutadania de Catalunya el proper 25-M-, la política ha de tornar a parlar amb la gent i explicar el què, qui, quan, com, per a qui i per què de les accions del Parlament Europeu, de les institucions europees, i també de tots els nivells de govern. Només parlant i explicant bé què fem i les seves raons podrem ajudar a explicar perquè defensem el procés d'integració europea i perquè creiem que és intrínsecament bo per a Catalunya i també per al conjunt de la humanitat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
779
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR