e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Maig del 2015

Carta a Xavier Trias

Benvolgut Xavier,

Escric aquestes ratlles havent deixat passar uns dies des de les eleccions municipals del 24 de maig. Òbviament, la grandesa de la democràcia, i per molts anys, és que el poder final resideix sempre en la gent. Tant quan guanyem, com quan ho fan uns altres. Per això vas ser tant elegant i senyor la nit electoral, allà a l'estació del Nord: perquè ets i has estat sempre un demòcrata obsessionat a fer funcionar les administracions que s'han posat a les teves mans, i a fer-les funcionar entre tots i per a tots, al servei de la gent.

Des de diumenge, però, ha deixat de tenir vigència allò que les eleccions, com els penals, no els falla el porter (l’oposició), sinó que són els alcaldes -fent-ho malament- els que acaben perdent les eleccions. No, a Barcelona ja no es pot dir això. Ho has fet bé, Xavier! Ho heu fet bé, amb el...

Continuar llegint...

27 de Maig del 2015

Tants caps, tants barrets!

“Una persona, un vot” és un dels principals axiomes d’algunes forces polítiques per oposar-se al projecte de nova llei electoral per posar en qüestió resultats electorals o, més sovint, la legitimitat dels escons catalanistes o basquistes a les Corts espanyoles. De fet, és un argument a priori contundent: qui es pot oposar al criteri d’una persona, un vot, quan es parla de democràcia i de sistemes i lleis electorals?

A Catalunya, per raons evidents, darrerament hem lloat generosament el sentit democràtic dels britànics. I s’ha personalitzat en la sensibilitat democràtica -i astúcia, per què negar-ho?- del primer ministre, David Cameron, sobre les demandes escoceses, així com, també, sobre les de l’euroescepticisme britànic en relació a la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea.

El Regne Unit,...

Continuar llegint...

14 de Maig del 2015

Picant ferro fred

El candidat d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha estat, de moment, el darrer en sumar-se al club dels qui volen sembrar mala maror entre CDC i UDC i, alhora, entre una part d’Unió i el seu president.

D’entrada, cal constatar que, malauradament, l’Alfred Bosch polític no ha heretat la imaginació fina i brillant de l’Alfred Bosch escriptor: intentar el que ha intentat comença a ser més vell que l’anar a peu. I, sobretot, a avorrir. Segon, vist que Convergència i Unió porta més de 35 anys de servei al país, Bosch no només ens demostra manca d’imaginació, sinó poca perspicàcia. Creure, a aquestes alçades, que serà ell o qualsevol de fora qui farà mal a la relació entre Unió i Convergència és no haver entès gairebé res d’aquests 35 anys, ni de la cultura de...

Continuar llegint...

07 de Maig del 2015

I que visqui Europa!

Sóc europeu perquè mai en la meva vida no m’he vist confrontat a cap mena de guerra davant de casa meva, malgrat que la dels Balcans, la d’Ucraïna o les vergonyants morts a la Mediterrània -ja sigui a terra o a l’aigua- em recorden cada dia que la pau no és un moment efímer, sinó quelcom que cal tornar a començar a construir perquè no se’ns esberli.

Sóc europeu perquè he tingut la sort de créixer en una ciutat com Barcelona, bressol de cultures, oberta, catalana, barrejada i capital de tot un mar, sempre convuls.

Sóc europeu perquè companys que van estudiar amb mi van poder completar la seva formació en altres universitats europees gràcies al programa ERASMUS, i van conèixer alhora altres formes de viure, d’estudiar, d’estimar i de comunicar-se, tant europees com les nostres.

Sóc europeu...

Continuar llegint...