e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 d'Abril del 2015

Ratllar el cotxe del professor

Només fa una setmana i per la lectura dels diaris ja sembla una eternitat. Vull dir amb això que ja no se'n parla tant. Ja no es pontifica tant sobre els valors, el professorat, l'educació o sobre l'ensenyament. I, en canvi, els testimonis de l'horror que es va produir a l'IES Joan Fuster i els professionals i responsables polítics que hi van haver d'intervenir, segur que no només no s'ho han tret del cap, sinó que els costarà molt d'oblidar i de passar pàgina. Una vegada més la vida de les persones van per un costat i l'univers mediàtic per tot un altre.

No en vaig ser testimoni. I com moltes altres persones, en segueixo rumiant perquè va ser molt gros. Va ser un fet dels que t’interpel·len i que et fan preguntar: "Què hem fet, què estem fent malament?". Potser perquè tinc fills de la mateixa edat, em puja una esgarrifança per l'esquena tant si...

Continuar llegint...

23 de Març del 2015

Sis conclusions sobre Andalusia

Començo a escriure aquestes notes ràpides sobre el resultat de les eleccions andaluses amb un 99,56% del vot escrutat, i un Parlament que acabarà essent ocupat per 47 diputats del PSOE (els mateixos que fa tres anys), 33 del PP (17 menys), 15 de PODEMOS i 9 de C’s (sense representació fins ara) i 5 d’Izquierda Unida (set menys).

Primera constatació: Susana Díaz recupera Andalusia per al PSOE. Ara fa tres anys, José Antonio Griñán (fora de circulació pel cas dels EROs) va perdre les eleccions en mans del PP de Javier Arenas, però va assolir la presidència gràcies al pacte amb IU.

Segona constatació: la irrupció dels nous populismes (C’s no és nou a Catalunya, però sí a la resta d’Espanya) ha estat molt més moderada que el que vaticinaven algunes enquestes. En tot cas, pel context, per les acusacions de la...

Continuar llegint...

19 de Març del 2015

La política del gat per llebre

Avui us vull parlar de la perversa tendència que ha adoptat la política de creure’s a sí mateixa que la realitat pot canviar si alhora canviem les paraules i adjectius que usem per descriure-la. Certament, fa temps que vam decidir ignorar les paraules dels nostres vells i vam desar al bagul aquella dita de: “El nom no fa la cosa”.

Hem arribat a un punt en què hom creu que la meitat dels joves aturats trobaran feina pel fet de repetir com un mantra que la crisi econòmica ha arribat a la seva fi. I ho creuen de la mateixa manera que d’altres semblen decidits a amargar la vida als que, després d’anys a l’atur, estan començant a trobar feina (que també n’hi ha), recordant-los tipus ‘gota malaia’ que molts no han tingut la mateixa sort i que hi ha crisi per estona.

Darrera de tot plegat sempre s’amaga el mateix objectiu: arreplegar vots amb la...

Continuar llegint...

04 de Març del 2015

Els partits del règim

He llegit un pèl estupefacte que Ada Colau ha afirmat que “no pactarà amb els partits del règim”. En un primer moment vaig pensar que Colau parlava de política internacional i que expressava la seva opinió contrària als partits únics de Corea del Nord i Cuba o bé que es referia a països amb règims presidencialistes rígids amb tendències totalitàries com ara la Veneçuela de Maduro -que a més empresona els alcaldes que no li agraden- o el Zimbabwe de Mugabe, per posar uns exemples.

Ingenu de mi, Colau es referia a aquells partits catalans i espanyols que han obtingut els vots de la gent des de la restauració de la democràcia. Volia dir –i així ho deixa ben clar al diari Ara del 26 de febrer- que per “partits del règim” n’entén aquells que no han respost a la seva crida.

Sens dubte, aquesta...

Continuar llegint...

21 de Novembre del 2014

Realitats complexes, propostes simples

Sempre m’ha fet somriure aquella història d’una persona abrandada que estant davant d’un abisme –entès com una situació complexa- i perquè creu tenir solucions fàcils per a tot decideix fer el que fan els valents: una passa endavant.

Tots els analistes, de dreta, d’esquerra, de dalt, de baix, del camp de l’economia, del dret o de les ciències socials, estan d’acord en una afirmació: la crisi que Occident ha viscut des de la caiguda de Lehman Brothers (per posar-li una data) ha estat la més profunda i important des del crack del 29, fa 85 anys. És a dir, pràcticament ningú en té record perquè els qui la van viure, llavors eren uns infants. D’una crisi d’aquesta profunditat tothom pot també arribar a la conclusió que les causes han estat complexes, variades i, per tant, les vies de diagnòstic, teràpia i...

Continuar llegint...

19 de Juny del 2014

Escoltar, dialogar, servir, servir i servir

Al periodista Henrique Cymerman algú li haurà de reconèixer algun dia l'extraordinària entrevista feta al Sant Pare Francesc, publicada en un mitjà escrit i emesa per una televisió. Cal guardar-la per poder-la rellegir i tenir ben localitzat el vídeo a YouTube per poder tornar-la a veure.

S'ha dit de tot del Sant Pare Francesc, i no seré jo ara qui en faci l’enèsima glossa: Revolucionari, trencador, jesuïta,... Jo vaig veure una persona molt conseqüent i completament abraçada a la gràcia de Déu, un home lliure, en definitiva. La seva llibertat li dóna aquesta clarividència per fer sempre el que la seva consciència li diu que toca fer. És un home valent i ho és per la seva llibertat. És valent perquè és lliure.

Extrec tres o quatre elements de reflexió de l’entrevista. El primer és el...

Continuar llegint...

29 de Maig del 2014

Tornem a Brussel·les

Marxem -o tornem- a Brussel·les amb mandats prou clars. Som i serem gent catalana, tant si es vol com si no es vol, que diu la sardana. I tant si es vol com si no es vol, volem exercir el nostre dret a decidir i fer sempre les coses bé.

Al meu parer, tenim alhora un segon mandat, força clar: l'Europa somiada per Adenauer, Schuman, De Gasperi i Monet continua vigent si som capaços de posar-nos de nou a la pell dels pares fundadors, de pensar en gran i generosament i de donar un nou impuls al procés d'integració europea. Cal fer-ho amb sentit crític, però amb l’afany constructor que sempre ha caracteritzat el catalanisme polític amb relació a Europa.

I, personalment, tinc un tercer mandat. No hem amagat cap mena d'informació, a diferència d'altres. De fet, molts dels que a la nostra esquerra amagaven les seves intencions després del 25-M es van passar la campanya...

Continuar llegint...

08 de Maig del 2014

Comença la campanya per a les europees

Jornades intenses les que visc des del nomenament oficial com a candidat, el passat 11 d'abril, i com totes les que tindré fins al proper 25 de maig, data de les eleccions europees. La precampanya i la campanya que comença aquesta mitjanit em porten arreu del país -ahir, a la Vall d'Aran, a l'Alta Ribagorça i a Molins de Rei- i  em donen l’oportunitat de parlar amb molta gent, de conèixer moltes iniciatives econòmiques, socials, culturals, de recerca, etc.

És curiós que, mentre gran part de la gent amb la qual parlo i la totalitat dels mitjans de comunicació em plantegen la llunyania que senten de la UE, a cada poble o ciutat i a cada empresa o centre d'investigació que visito, acabem parlant d'ajudes que han demanat o que es poden sol·licitar, de les normatives que els afecten, negativament o positivament, o de les que podríem impulsar per afavorir un sector econòmic o...

Continuar llegint...

Inici Anterior 1 2 Següent Final