e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 d'Abril de 2013

Reforma municipal

El diari econòmic Cinco Días publica dilluns un interessant reportatge sobre l’endeutament dels municipis de l’Estat espanyol, especialment adequat en aquests moments en què el model d’organització adminstrativa de l’Estat s’està posant en dubte per part del PP amb l’excusa de la crisi, el dèficit i l’endeutament de les administracions públiques. A grans trets, el govern de Rajoy vol reduir la capacitat d’autonomia política i de gestió econòmica de tot allò que no sigui l’administració de l’Estat. Vol aplicar, ras i curt, una recentralització administrativa a partir del buidat de competències i de l’asfíxia financera d’altres administracions, especialment dels ajuntaments. La resposta de la resta de forces polítiques no s’ha fet esperar. I no ha estat precisament positiva.

El problema no són els ajuntaments.

Posem com a exemple Badalona, la tercera ciutat de Catalunya, amb més de 220.000 habitants. Una gran ciutat que es troba en la posició 1.400 del rànquing de més de 8.000 municipis en endeutament per habitant publicat avui pel diari Cinco Días. A Badalona, ja ho varem dir fa dos anys: el problema de la ciutat no és l'endeutament. En tot cas, és el dèficit, és a dir, la diferència entre el que es gasta i s’ingressa. I això es resol, aquí i arreu, amb fórmules millors de finançament i amb una reestructuració a deu anys vista de la pròpia administració.

Tanmateix, un 40% dels ajuntaments no deuen ni un euro...i en canvi el govern central vol passar el ribot principalment per l'administració més eficient de les que treballen a l'Estat. L'administració local és, aquesta sí, imprescindible. I a Catalunya, amb ajuntaments i Generalitat n'hi hauria d'haver ben bé prou. Una Generalitat a la qual s'hi afegissin les quatre diputacions, municipis que si volen compartissin serveis sense generar noves estructures, i avall.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
679
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR