e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Març de 2014

Parlem de pobresa

De què parlem, quan parlem de pobresa? Parlem de no tenir ingressos per sostenir la llar. Parlem de treballar per un salari que no cobreix la subsistència. Parlem de treballar sense cobrar, situació que pateixen moltíssims autònoms. Parlem de fondre's la pensió ajudant els fills, o pagant per una llum, un telèfon o un gas dels més cars d'Europa. Parlem de no tenir futur, per no trobar on treballar, ni en què reciclar-se.
 
Parlem de pobresa, però parlem també de com sortir-ne. I és difícil. Perquè sortir-ne és complex.
 
És complex, però hi ha vies.
 
Les primeres les hem de dedicar als problemes més urgents.
 
Un de molt important és el de la pobresa energètica. Resolucions del Parlament com l’aprovada per CiU i ERC per a allargar fins a finals d’any el decret vigent per a evitar els talls de subministrament d’energia i aigua a les famílies que no el poden pagar són passos endavant en aquest sentit.
 
O l’aprovada per CiU, ERC i PSC per millorar les beques menjador i garantir que tots els infants de famílies en pobresa extrema tinguin el 100% d'aquesta ajuda. O la que CiU i ERC i la CUP hem tirat endavant perquè les ordenances municipals no criminalitzin la pobresa. O les aprovades per a crear una finestreta única per a tramitar amb més rapidesa les ajudes socials com reclamaven les entitats del tercer sector
N’hi ha d’haver, de vies per a resoldre els problemes més urgents, i és missió dels partits polítics i de les administracions públiques construir-les.
 
Però les vies per a resoldre qüestions d’urgència s’han de complementar amb les que es dissenyen per a resoldre el problema de fons. I de vies per a avançar en aquesta línia, n’hi ha, i moltes.
 
Començant per una ferma persecució del frau fiscal, que ens permeti aixecar prou recursos com per a alliberar-nos d'una fiscalitat que ofega l'emprenedor i la classe mitjana i que limita la capacitat de les administracions públiques per a fer polítiques més rotundes per a lluitar contra la pobresa.
 
Seguint per un impuls a l’èxit escolar, premiant-lo per exemple amb més prestacions i ajuts econòmics a les famílies amb menys recursos, i facilitant-lo tot exprimint al màxim els recursos destinats a l’educació.
 
Continuant per una major promoció de la formació dual, professional, que tingui lloc a l’empresa i  l’aula, que formi els nostres joves amb aprenentatge tant als centres de treball com a les aules de formació.
 
Mantenint una aposta clara per una formació superior que estigui lligada a les activitats econòmiques globals, que ens obri al món i que cerqui l’excel·lència i no s’oblidi de la investigació i la recerca.
 
I domini de tres llengües en l'horitzó 2025.
 
I moltes coses més, és clar, que donarien per a molts articles. Aquesta és la principal bondat del Ple monogràfic recentment celebrat al Parlament al voltant de la pobresa a Catalunya. Serveix per a tenir un debat seriós sobre la qüestió, aportant propostes que puguin servir per a combatre un problema que hem de reduir si volem continuar essent una societat moderna i cívica, capaç de donar oportunitats als seus ciutadans, de generar entre la seva gent ganes de fer coses bones, i noves, i potents, i de ser prou atractiva com per a posicionar-se al món i aconseguir inversions com les que aquests dies es va sabent que arribaran al nostre país. Així també es lluita contra la pobresa, fent que les paraules es converteixin en fets.
 
 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1146
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR