e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 d'Octubre de 2014

Jutges jutjant, parlamentaris legislant

Aquesta hauria de ser la normalitat en un país amb la democràcia plenament consolidada. Avui, el Parlament de Catalunya vota si crea o no crea una comissió d’investigació al voltant de Jordi Pujol. Malgrat que fa 11 anys que no és president, malgrat que ja no ostenta cap representació institucional ni simbòlica com a expresident de la Generalitat, la seva confessió pública ha portat alguns grups, primer a reprovar-lo al Parlament (amb una moció aprovada abans de la compareixença de la setmana passada), i segon, a demanar una comissió formal d’investigació sobre la seva figura i la seva gestió de 23 anys al capdavant del Govern de Catalunya.

Les comissions d’investigació al Parlament de Catalunya haurien de servir perquè els diputats puguin escoltar compareixences de persones i proposar mesures per a millorar aspectes de la legislació sectorial o de l’acció pública. Fa uns mesos vaig tenir la responsabilitat de ser portaveu de CiU a l’anomenada comissió de caixes, per on van passar responsables de les caixes d’estalvi desaparegudes en els darrers anys. La comissió va servir per a fer un retrat molt ajustat del procés de desmantellament de les caixes d’estalvi, per a determinar possibles responsabilitats, i per a proposar mesures per a protegir els consumidors i assegurar un millor funcionament del sector financer i bancari. No va ser un judici als antics gestors de les caixes –malgrat que en algun moment ho semblés- i va servir per a plantejar accions que millorin el nostre sistema financer i el seu control públic.

Ara ens trobem amb un Parlament que vol crear una comissió d’investigació que, a partir de la compareixença de no sabem ben bé qui, determini no sabem ben bé quines conclusions i defineixi no sabem ben bé quines propostes de millora del nostre sistema polític i institucional. Perquè, quin objectiu tindria una comissió d’investigació al voltant de l’expresident Pujol? Quin objectiu, estrictament parlamentari, tindria aquesta comissió d’investigació?

L’expresident Pujol, amb els seus encerts i els seus desencerts, va governar 23 anys el nostre país. Pretenen els grups sol·licitants de la comissió fer servir el Parlament per obrir ara un judici públic sobre la figura de l’expresident Pujol i sobre els seus governs, 11 anys després que deixés la presidència? El judici polític sobre aquells 23 anys ja s’ha fet. Hi ha hagut alternança política en aquests 11 anys. Per no fer que el Parlament faci més el ridícul, caldria considerar si una comissió d’investigació d’aquestes característiques, en el context actual i amb aquests protagonistes, “servirà” només per a tirar-se els plats pel cap i no aclarir res. Els polítics obsessionats amb el passat i que volen aprofitar la confessió de Jordi Pujol i les informacions sobre la família per a venjar-se de la seva incapacitat electoral de guanyar-lo han d’assumir que allò és el passat. I que, si algú ha de jutjar, són els tribunals.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1056
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR