e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Juny de 2013

Estrabisme estatal

La setmana passada, el Consell de Ministres presentava l’informe de la Comisión para la Reforma de las Administraciones Públicas (CORA), del qual la vicepresidenta Saénz de Santamaría i el ministre Montoro destacaven que pretén eliminar el que a Madrid anomenen “duplicidades”, una suposada estratègia de sanejament econòmic que en realitat amaga la voluntat recentralitzadora del PP: més poder per a l’administració de l’Estat despullant de competències les administracions autonòmiques i municipals.

Paradoxal, però, és que el resum de l’informe digui que “el tamaño del sector público en España no es mayor que el de otras Administraciones de nuestro entorno; de hecho, es menor que la media del conjunto de los países de la OCDE. También se ha puesto de manifiesto que lo que se dice que es el enorme aparato burocrático de las Administraciones españolas tampoco es tal, que la inmensa mayoría de los empleados públicos prestan servicios en servicios públicos esenciales, como la educación, la sanidad, la dependencia o las Fuerzas Armadas y que lo que se conoce como "aparato burocrático" es un porcentaje en torno al 25 por 100.”

Si el propi govern del PP reconeix que el sector públic no té un pes tan significatiu i que fonamentalment està centrat en la prestació de serveis essencials, per què tanta insistència en la necessitat de “reforma” de les administracions públiques? No hi ha motius econòmics. Només raons polítiques. Una voluntat de passar el ribot per a fer realitat els plantejaments de la FAES sobre el model d’Estat.

Diu el resum que “el informe se centra en cómo se puede hacer que ese aparato burocrático sea mucho más racional, más eficaz y más eficiente; es decir, funcione mejor y lo haga de una manera más barata, y llegue mucho mejor al ciudadano”. Però mentre l’informe diu això, aporta com a suposades solucions, entre altres, la desaparició del Síndic de Greuges de Catalunya, de la Sindicatura de Comptes, o del Servei Meteorològic de Catalunya. Ni una paraula sobre el desmantellament de ministeris que, com el d’Educació, Cultura i Esports, o el de Sanitat, no tenen cap mena de sentit perquè les competències en les matèries que gestionen estan plenament transferides a totes les comunitats autònomes de l’Estat, des de les que tenen una raó històrica i una voluntat política de ser, fins a les que són fruit del model, ja caducat, del cafè per a tothom.

Per tant, que comencin per eliminar duplicitats allà on realment són, amb ministeris i ministres que no tenen cap mena de sentit tenint en compte l’actual marc competencial. I que continuïn, si realment són honestos amb la gent, per situar el punt de mira allà on cal. Dos exemples que demostren l’estrabisme polític intencionat del govern del PP: el primer, que de la retallada d'ocupació pública de 2012, les comunitats autònomes van assumir, amb desgrat almenys en el cas català, el 75%, els ajuntaments el 22% i l’Estat només el 3%; el segon, que segons dades de la CEOE, la Comunitat de Madrid liderada fins fa poc per Esperanza Aguirre té 7 funcionaris per cada 100 habitantes i gestiona 93 competències, mentre que la Generalitat de Catalunya té 4 funcionaris per cada 100 habitants, gestionant 189 competències.

Els números canten, però el govern del PP fa veure que el problema és Catalunya i que les duplicitats o el dèficit públic només són cosa del que anomenen “problema català”. Mentrestant, a Catalunya continuem fent la feina que toca fer, i lluitem perquè tan aviat com sigui possible la gent pugui decidir si s’emancipa d’aquest Estat estràbic i esquizofrènic.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
735
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR