e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Maig de 2012

Seria bonic no haver de retallar. Seria desitjable i políticament idoni que no calgués fer-ho. Però malauradament no és una opció. Perquè, sí, hem de fer un discurs a favor de la reactivació econòmica i les polítiques d’incentius econòmics que Europa ha d’impulsar. Hem de continuar lluitant per un pacte fiscal que ens permeti tenir la clau de la caixa i uns ingressos addicionals per deixar de patir per pagar la nòmina i poder fer política d’incentius i inversió en majúscules. I estem convençuts que retallant i prou no sortirem de la crisi. Tot això és així. Però la diferència entre ingressos i despeses en el dia a dia ens obliga a buscar finançament en uns mercats financers que no ens presten diners. I aquí s’acaba el verb i la poesia, i comença la prosa.

Mentre no tinguem pacte fiscal, mentre Europa no reaccioni i flexibilitzi els objectius de dèficit, mentre no tinguem accés als mercats financers, hem de quadrar ingressos i despeses amb una sola eina. En el curt termini, aquesta és la realitat. I em sap molt greu, i és injust, i tot el que vulgueu, però és així. I qui digui el contrari ens enreda.

Catalunya va triplicar l’endeutament en els darrers anys de tripartit, la crisi econòmica ha fet miques els ingressos, l’espoli fiscal continua, i Europa marca una pauta que si continua igual d’inflexible ens aboca a fer el que estem fent. Però això és en el curt termini, perquè aquesta política té retorn, i perquè estic segur que en el mig termini reactivarem l’autèntic fonament de la política, que no és acomodar-nos a la realitat, sinó transformar-la.

Per això el govern català treballa en diferents fronts, i alça la veu arreu d’Europa, mentre a Catalunya fa la única cosa que pot fer en aquest moment, mentre conserva intacte la convicció que serem escoltats. De fet, Europa hauria d’imposar a Espanya el pacte fiscal per a Catalunya, perquè aquesta seria una de les claus que li permetrien començar a treure tot el plom a l’ala que porta a sobre.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2221
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR