e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Juny de 2014

Fa més d’un any que el Parlament va iniciar els treballs de l’anomenada “Comissió de Caixes”, que elevarà les seves conclusions i recomanacions al Ple del Parlament la propera setmana.

Alguns pensaven que, pel fet de ser polítics, els parlamentaris posaríem una catifa als directius de les caixes i menystindríem els afectats, començant pels treballadors de les entitats i seguint pels representants dels milers d’afectats per les preferents o les clàusules hipotecàries abusives. És aquell discurs fàcil i demagog que es llença de tant en tant per a desprestigiar el valor de la política i el paper que els polítics tenim per a millorar les coses.

Ha estat tot el contrari, i la Comissió ha servit d’aparador per a exposar la mala praxis de moltes entitats, directius i òrgans reguladors, i per a, alhora, fer d’altaveu dels milers d’afectats per preferents, de les persones marcades pel problema de les hipoteques i els desnonaments, dels consumidors de productes financers, i dels treballadors de les entitats que han necessitat la injecció de diner públic per al seu rescat.

La setmana vinent, el Parlament aprovarà un document de conclusions, pactat per CiU i ERC, que no dubta en qualificar d’ “estafa” la venda de les preferents, que explica que es va actuar “amb mala fe i vulnerant els drets dels consumidors” i que denuncia, sobre aquest aspecte concret, que “en molts casos es tractava d’estalviadors que, induïts pels responsables de les oficines, haurien canviat sense saber-ho els seus dipòsits garantits  per productes especulatius com les preferents”. És una descripció directa i dura del que s’intuïa a l’inici dels treballs de la Comissió, i que les 90 compareixences han ajudat a confirmar. Són, aquests que estan entre cometes, conceptes que hi ha al document de conclusions com a aportacions de CiU.

Des del primer moment, vàrem tenir clar que no es tractava de jutjar ni dimonitzar ningú, sinó de buscar informació per tal de determinar quines responsabilitats té cadascú en l’esfondrament del model català de caixes d’estalvi. No ens calien sandàlies per a dir les coses clares a qui crèiem que podia tenir responsabilitat. La prova és la contundència de les conclusions que en uns dies aprovarà el Parlament.

I una idea final que personalment he plantejat des del primer dia de la Comissió: tota la documentació rebuda, així com les transcripcions de les llargues compareixences, seran enviades a la Fiscalia per tal que s’incorpori als casos d’afectats per preferents o d’execucions hipotecàries que els jutjats estiguin tramitant.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1292
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR