e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Desembre de 2009

Pressupostos desequilibrats territorialment

Estem en el procés d’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat per a 2010. Si hi ha un element bàsic que permet treballar en el reequilibri territorial, aquest és el Pressupost d’un país. Dissortadament, aquests pressupostos només confirmen la tendència dels últims anys de govern tripartit.

Mentre que la liquidació del Pressupost de 2003, l’últim any de govern de CiU, l’àmbit metropolità concentrà el 48,5 per cent de les inversions, el Camp de Tarragona va ser del 8,7 per cent i les Terres de l’Ebre el 4,8 per cent. Per al 2010, els pressupostos preveuen un 67,6 per cent de les inversions a l’àmbit metropolità, i en canvi al Camp de Tarragona li pertoca un 4,8 per cent i a les Terres de l’Ebre un 3,8 per cent.

Sense entrar en l’anàlisi de quines són les inversions previstes i amb la certesa que algunes d’elles, a les Terres de l’Ebre, no es podran executar, crec que cal recordar que amb el govern tripartit les inversions al país s’han anat centralitzant encara més.

A les Terres de l’Ebre, i suposo que en altres territoris deu passar el mateix, l’argument del govern consisteix a dir que en xifres globals el tripartit està invertint més que els anteriors governs. I, efectivament, s’inverteixen alguns milers d’euros més. En alguna comarca, fins i tot alguns milions més. El que no diuen és que el pressupost d’inversions gairebé s’ha duplicat des de 2003, passant de 1.818 milions d’euros als 3.160 milions per a 2010. Malauradament, la inversió als diferents territoris del país no s’ha duplicat sinó tot el contrari. Només s’ha incrementat per damunt de la mitjana general a l’àrea metropolitana en un 142 %.

Estem davant, doncs, dels pressupostos del desequilibri territorial.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1729
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR