e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Setembre de 2009

L'IVA i els ajuntaments

La pujada d’un 2 per cent de l’IVA no significa gravar més als més rics, com assegura José Luís Rodríguez Zapatero i això ho sap qualsevol estudiant de primer curs d’Hisenda Pública. L’IVA afecta a tothom per igual, sense distingir entre rics ni pobres. I si parlem de rendes, a qui menys afecta és precisament a les rendes més altes. Una vegada més, el president del Govern central es pensa que simplement repetint una incertesa es pot acabar convertint en una certesa però, com sempre, la realitat és la que és.

Actualment, els ajuntaments estem considerats consumidors finals i, per tant, estem suportant, sense poder deduir, l'IVA de les nostres compres i inversions. D'aquesta manera, amb l'apujada d'un 1 % o 2 % de l'IVA s'encarirà encara més la despesa corrent necessària, ja que la prestació dels serveis de neteja, recollida de la brossa, enllumenat i moltes altres més ens acabaran costant un 1 o un 2 per cent més. El mateix ens passarà amb totes les inversions, incloses les del FEIL, que tindran un sobrecost del 2 per cent. El govern del PSOE no només pretén rebaixar les transferències als ajuntaments sinó que, al mateix temps, ens incrementarà els costos amb l’apujada de l’IVA.

I a sobre, la vicepresidenta econòmica té l’atreviment de reclamar més sacrificis als ajuntaments, en clara mostra del desconeixement absolut de la ministra i del govern del PSOE pel que fa a la realitat municipal de Catalunya i de l’Estat, i exhibeix un cop més la política erràtica que en matèria econòmica està tenint l’executiu de Zapatero.

Els ajuntaments fa molt de temps que suporten la crisi, per la disminució d'ingressos i per l'increment de la despesa social que han d'afrontar. En una situació tan complicada com la que travessen els ajuntaments, que el govern de l'Estat els demani més sacrificis i es plantegi reduir les seves aportacions és intolerable.

La polèmica està servida i, ara per ara, l’únic que podem esperar és l’enèsima rectificació del president Zapatero. Cal esperar també que algú del govern de la Generalitat digui alguna cosa, si hi estan d’acord o no, amb els matisos que calgui, però que hi hagi un pronunciament clar. El govern català ha de defensar els interessos dels ajuntaments catalans davant d’aquesta nova ofensiva del govern central.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1635
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR