e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Juny de 2010

El PSOE torna a castigar els ajuntaments

Malgrat que la reacció del món local al paquet d’iniciatives aprovades per l’executiu de José Luís Rodríguez Zapatero ha estat prou contundent, no em vull estar de dir la meva davant del que em sembla un nou episodi de menyspreu cap als ajuntaments. Per l’impacte que té sobre els municipis i la ciutadania, aquest és segurament l’atac més important que els consistoris han rebut mai d’un govern. El menysteniment del govern del PSOE cap als ajuntaments es concreta bàsicament en la limitació de les inversions a realitzar als respectius municipis durant l’any vinent, fruit de la prohibició d’obtenir crèdit durant tot 2011.

Les conseqüències d’aquesta andanada del president del govern són gravíssimes. Segurament ni ell ni cap dels membres del seu equip n’eren prou conscients quan la van anunciar, a tenor de la rebel·lió d’alcaldes també socialistes que li van muntar a la Moncloa la mateixa tarda en què es va publicar el reial decret llei. Després de corregir els terminis del decret, acotant la prohibició de l’endeutament municipal a l’any 2011 –amb ridícul inclòs de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, que encara avui defensa que tot plegat va ser una errata del BOE- l’agressió al món local continua sent igual de greu.

D’entrada, la prohibició de recórrer al deute durant tot un any suposa focalitzar com a únic culpable del dèficit públic als ajuntaments, quan aquests representen un percentatge molt reduït de tot el dèficit. És, per tant, una immensa injustícia. Però es que, a més, el PSOE utilitza una doble vara de mesurar amb les Comunitats Autònomes o amb el mateix Estat. Per què no s’aplica la mateixa medicina a l’Administració General de l’Estat o a les CC.AA i els prohibeix també l’endeutament?

Molts ajuntaments hauran d’afrontar situacions molt difícils en els propers mesos, que s’afegeixen a les dificultats actuals ja prou complexes. Així, una altra de les mesures socialistes implica l’obligatorietat dels ajuntaments que tinguin contractades pòlisses de crèdit a cancel·lar-se abans del 31 de desembre de 2010. Per a complir amb aquesta nova mesura, molts ajuntaments, especialment els més petits, hauran de deixar de pagar a proveïdors des d’avui mateix.

I l’any 2011, en un escenari en què la Generalitat arrencarà l’exercici amb els pressupostos prorrogats i amb uns ajuntaments als quals es limita la inversió, veurem qui licita obra pública a Catalunya.

De debò creu el senyor Rodríguez Zapatero, o algú amb un mínim de sentit comú del seu equip, que les seves mesures contribuiran a la recuperació econòmica? Una vegada més comprovem com aquest govern actua contra els més dèbils per mirar de resoldre una situació que, si ja és difícil a nivell internacional, el PSOE només fa que complicar-la i retardar la solució. I mentre això passa, el PSC i el govern tripartit continuen desapareguts, incapaços de sortir en defensa dels ajuntaments catalans.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1273
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR