e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Desembre del 2010

Guanyar complicitatsEl camí que tot just ara comença amb un nou govern de la Generalitat implica adoptar decisions importants per a les quals cal comptar amb el recolzament de la major part del país. La nova situació implica, per tant, una responsabilitat compartida. D’una banda, el nou govern haurà de generar i guanyar les suficients complicitats. I de l’altra caldrà que tota aquella gent que ha fet confiança al projecte de CiU i a l’Artur Mas estigui disposada a continuar treballant per al país. El govern de Catalunya, ara més que mai, ha de comptar amb el màxim suport possible perquè els reptes que tenim al davant així ho demanen.

No ens podem permetre un govern dèbil a Catalunya. Tant la crisi econòmica o els governs de Madrid, siguin del color que siguin, ens ho farien pagar molt car al país. Més enllà dels suports parlamentaris que...

Continuar llegint...

17 de Setembre del 2010

El tripartit escanya les Terres de l'Ebre

El Govern tripartit va fer l’aprovació definitiva, el passat 27 de juliol, del Pla Territorial de les Terres de l’Ebre (PTTE), que substitueix l’actualment vigent des de fa 9 anys. El DOGC va publicar-ho el 19 d’agost, en plenes vacances estivals. Es tracta d’un Pla innecessari que des del territori ningú no demanava. Tanmateix, el Govern de José Montilla ha presentat el nou document com un exemple de consens al territori. Difícilment es pot parlar de consens, quan el PTTE compta amb el rebuig frontal de la capital de les Terres de l’Ebre, de molts municipis del territori i de la primera força política al Parlament de Catalunya.

Estem davant d’un Pla extremadament intervencionista, que infringeix el principi de subsidiarietat i que limita de forma agressiva el futur creixement de Tortosa i de les Terres de l’Ebre. En realitat, podríem dir que aquest Pla resumeix...

Continuar llegint...

05 de Juliol del 2010

Estatut constitucional i governs locals

Són molts els aspectes que bé sigui per anul·lació radical d'alguns articles o per interpretació restrictiva d'altres, el Tribunal Constitucional ha escapçat l'Estatut. Tanmateix, voldria fixar la meva atenció sobre aquells aspectes que fan referència explícita als governs locals, especialment a les vegueries. La interpretació que sembla que fa el TC, malgrat vestir-se com una interpretació, és, en realitat, l'eliminació fulminant de la possibilitat de tenir una divisió territorial pròpia, i, per tant, que les Terres de l'Ebre puguin disposar d'una vegueria pròpia, passant a una situació encara pitjor que la de l'Estatut de 1979.

Encara així, hem de suportar afirmacions com la del president José Luís Rodríguez Zapatero quan diu "objetivo cumplido", o el fet que molts dirigents del PSOE, i cada vegada més del PSC,...

Continuar llegint...

01 de Juny del 2010

El PSOE torna a castigar els ajuntaments

Malgrat que la reacció del món local al paquet d’iniciatives aprovades per l’executiu de José Luís Rodríguez Zapatero ha estat prou contundent, no em vull estar de dir la meva davant del que em sembla un nou episodi de menyspreu cap als ajuntaments. Per l’impacte que té sobre els municipis i la ciutadania, aquest és segurament l’atac més important que els consistoris han rebut mai d’un govern. El menysteniment del govern del PSOE cap als ajuntaments es concreta bàsicament en la limitació de les inversions a realitzar als respectius municipis durant l’any vinent, fruit de la prohibició d’obtenir crèdit durant tot 2011.

Les conseqüències d’aquesta andanada del president del govern són gravíssimes. Segurament ni ell ni cap dels membres del seu equip n’eren prou conscients quan la van anunciar, a tenor de la...

Continuar llegint...

29 d'Abril del 2010

El cabal del riu Ebre

El Pla de Conca del riu Ebre està en fase d’elaboració. Es tracta d’una iniciativa que, per a la gent de les Terres de l’Ebre, té tant d’impacte com el va tenir en el seu moment el Pla Hidrològic Nacional (PHN). Segons quin cabal mediambiental es determini, així com quina sigui la forma de calcular-lo, ens podem trobar amb una situació igual o pitjor que el resultat de l’aplicació del PHN.

Totes les concessions que s’han atorgat en els últims anys riu amunt, i aquí cal veure quants nous regadius han estat concedits a l’Aragó, condicionen el futur de les Terres de l’Ebre. Tanmateix, ara, aquesta situació sembla que no preocupa a tanta gent com preocupava el PHN. El ressò mediàtic del Pla de Conca i la posició del govern català al respecte s’ha minimitzat. I malgrat que la Plataforma en Defensa de l’Ebre continua...

Continuar llegint...

17 de Gener del 2010

Vegueries

Durant els últims dies hem viscut molts episodis entorn a la discussió sobre el projecte de llei per tirar endavant les vegueries que el govern de la Generalitat hauria d’haver aprovat i no ha fet. S’haurà observat que les Terres de l’Ebre hem estat l’únic territori que no ha contribuït a aquesta discussió mediàtica. I ho hem fet, no pas perquè no mantinguem serioses discrepàncies sobre el projecte, que les tenim, sinó perquè hem prioritzat la voluntat de tirar endavant la nova divisió territorial del país.

Tanmateix, hem de constatar diferències molt importants pel que fa a l’àmbit competencial, el finançament, la forma de determinar les capitalitats o d’altres, que haurien de ser objecte d’una discussió serena i tranquil·la que pogués finalitzar amb el màxim consens.

Ara bé,...

Continuar llegint...

09 de Desembre del 2009

Pressupostos desequilibrats territorialment

Estem en el procés d’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat per a 2010. Si hi ha un element bàsic que permet treballar en el reequilibri territorial, aquest és el Pressupost d’un país. Dissortadament, aquests pressupostos només confirmen la tendència dels últims anys de govern tripartit.

Mentre que la liquidació del Pressupost de 2003, l’últim any de govern de CiU, l’àmbit metropolità concentrà el 48,5 per cent de les inversions, el Camp de Tarragona va ser del 8,7 per cent i les Terres de l’Ebre el 4,8 per cent. Per al 2010, els pressupostos preveuen un 67,6 per cent de les inversions a l’àmbit metropolità, i en canvi al Camp de Tarragona li pertoca un 4,8 per cent i a les Terres de l’Ebre un 3,8 per cent.

Sense entrar en l’anàlisi de quines són les inversions previstes i amb la certesa que...

Continuar llegint...

04 de Novembre del 2009

El Pla Territorial de les Terres de l'Ebre

A les Terres de l'Ebre, com a la resta de Catalunya, el Govern de la Generalitat està impulsant un Pla Territorial. Vagi per endavant que em sembla bé que hi hagi plans territorials a tot el país, perquè són una eina útil. Aquí vull recordar que les Terres de l'Ebre vam ser el primer territori del país a tenir-ne. Per tant, sóc del parer que si hem de fer un nou Pla ha de ser per millorar sensiblement l'anterior. Amb vocació constructiva i amb l'ànim de poder participar en la redacció del nou pla, el plantejament que fa el Govern del país em sembla excessivament limitatiu, intervencionista i centralista, i això no és el que necessiten ara precisament les Terres de l'Ebre.

Amb aquest ànim constructiu, l'Ajuntament de Tortosa ha presentat al·legacions, gairebé per unanimitat, al nou Pla. Igual que ho ha fet Tortosa, molts ajuntaments de les Terres de...

Continuar llegint...

30 de Setembre del 2009

L'IVA i els ajuntaments

La pujada d’un 2 per cent de l’IVA no significa gravar més als més rics, com assegura José Luís Rodríguez Zapatero i això ho sap qualsevol estudiant de primer curs d’Hisenda Pública. L’IVA afecta a tothom per igual, sense distingir entre rics ni pobres. I si parlem de rendes, a qui menys afecta és precisament a les rendes més altes. Una vegada més, el president del Govern central es pensa que simplement repetint una incertesa es pot acabar convertint en una certesa però, com sempre, la realitat és la que és.

Actualment, els ajuntaments estem considerats consumidors finals i, per tant, estem suportant, sense poder deduir, l'IVA de les nostres compres i inversions. D'aquesta manera, amb l'apujada d'un 1 % o 2 % de l'IVA s'encarirà encara més la despesa corrent necessària, ja que la prestació dels serveis de neteja, recollida de la...

Continuar llegint...

29 de Juliol del 2009

Netanya

Recentment he tingut l’oportunitat de conèixer Miriam Feirberg-Ikar, alcaldessa de Netanya. Aquesta dona és una important política israeliana curtida en un país amb moltíssimes dificultats que, malgrat tot, ha demostrat com es pot transformar una ciutat. Netanya és avui una de les principals ciutats d’Israel i un indret envejable de la costa Mediterrània per passar unes vacances. La transformació d’aquesta ciutat ha estat possible gràcies al lideratge i carisma de Miriam, una alcaldessa que en les últimes eleccions va aconseguir més del 80 per cent del suport popular. Per cert, l’arquitecte municipal de Netanya, que també des de la vessant tècnica ha fet possible aquest canvi, és Emilio Miterani, un barceloní afincat a Israel.

Junt a la possibilitat de conèixer aquesta alcaldessa, vaig poder parlar amb diferents alcaldes tant d’Israel...

Continuar llegint...