e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Juliol de 2009

Trencat el pacte entre Catalunya i l'Estat

Aquest cap de setmana hem assistit al desenllaç de la proposta de finançament que fa l’Estat a totes les CCAA. Pel que fa al finançament de Catalunya el govern del PSOE i el tres partits que formen el Govern català han acordat pactar un resultat econòmic, un sistema i un model de finançament que, al marge del que preveu l’Estatut de Catalunya, permet augmentar en 2.100 milions d’euros el finançament de Catalunya. Aquest és el relat objectiu.

O be un altre relat objectiu és que el Govern de Catalunya renuncia a 3.000 milions d’euros de finançament previst a l’Estatut tot i la situació de dèficit públic que pateix, tot i la situació de crisi econòmica que viu Catalunya, i tot i les mancances en el finançament de les polítiques socials que avui són necessàries per atendre a les necessitats derivades de la crisi social que acompanya a l’econòmica.

Res a veure aquestes versions objectives amb una suposada progressió del ingressos que Catalunya pot obtenir el 2011 o 2012. L’Estat, per boca de la seva ministra d’Economia, s’ha negat a avalar qualsevol hipòtesi en aquest sentit, més enllà dels 2.100 inicials.

Res a veure amb el pactat entre el poble de Catalunya i el govern de l’Estat per mitjà de l’Estatut. Ni pel que fa als terminis i al calendari (estiu 2008), ni pel que fa al resultat d’aplicar el contingut que preveu l’Estatut (al voltant dels 5.000 milions d’euros anuals), ni pel que fa al model (no preveu justificar el finançament en base a les competències de mossos, presons o llengua), ni pel que fa a la bilateralitat (es pacta amb totes les CCAA), ni tampoc pel que fa al calendari de la seva plena eficàcia (prevista pel 2011).

Cal que el poble de Catalunya no es deixi enganyar més: allò que va aprovar en referèndum no s’ha complert. El que aquest cap de setmana el govern del PSOE i el govern tripartit han pactat és un acord unilateral al marge de l’Estatut referendat pel poble català.

Si algú està disposat a afirmar que allò que preveu l’Estatut en matèria de finançament es compleix amb la xifra de 2.100 milions d’euros senzillament menteix i enganya als catalans. I es tracta d’un engany generat amb voluntat d’ocultació de la situació (el desenllaç es produeix estranyament un cap de setmana d’estiu) i amb ple coneixement de la il·legalitat (el President Montilla, el Conseller Castells o en Puigcercós coneixen perfectament el contingut de l’Estatut i no poden al·legar desconeixement de la norma).

El pacte entre Catalunya i l’Estat espanyol en forma d’Estatut d’Autonomia, aquest cap de setmana ha estat trencat de forma unilateral pel govern de l’Estat espanyol amb la col·laboració dels tres partits que conformen el govern de la Generalitat. Ha estat un trencament al marge del poble català. Un trencament del pacte molt greu ja que es produeix per l’aspecte nuclear que justificava la renovació del pacte entre el poble català i l’Estat. Tants esforços, treballs, converses, esperances i il·lusions esvaïdes. Tants recursos esmerçats i un resultat final decebedor: un nou incompliment del govern del PSOE i un nou encobriment de l’engany per part del govern de Catalunya.

Una darrera qüestió: com pot autoafirmar-se un partit com a independentista, quan diu no a l’Estatut perquè no incorpora el concert econòmic d’Euskadi o Navarra i dos anys després avalar una retallada de més de 3.000 milions d’euros respecte el finançament que preveu l’Estatut?

Davant d’aquesta situació des de CiU farem el que no ha estat capaç de fer el govern de Catalunya: denunciar l’engany i contreure el compromís de defensar i fer complir l’Estatut des del Parlament o des del Govern de Catalunya si rebem la confiança majoritària del país.

Ara cal fermesa, serenitat, dignitat i tenir el convenciment que les coses poden canviar. Jo estic convençut que hi ha una altra manera de defensar els interessos del país i les necessitats socials i econòmiques que el país té avui. Aviat podrem triar entre seguir baixant el cap o defensar el que ens pertoca. 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1522
1
Comentaris afegits 
Jaume (Bcn) 13-07-2009 - 11:54
Felip, tu no ets ning per donar llions que ja vau escurar l'estatut del Parlament per intentar obtenir POLTRONA. CIU=E=Poltrona i pacte de llenties
TORNAR