e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 d'Octubre de 2010

Totes les eleccions són importants però segons quina sigui la situació econòmica o social del país prenen un grau de major transcendència. A partir d’aquest raonament hi ha 3 dades que defineixen per si soles el moment transcendent que vivim: atur, fracàs escolar i índex de pobresa relativa. Les dades d’atur indiquen que al nostre país la xifra d’atur -18% atur global i 40% juvenil - és el doble de la unió europea o quatre vegades la d’Holanda, un país de les nostres dimensions. Pel que fa al fracàs escolar a Catalunya un 33% dels joves no passen de l’ESO. França un país preocupat per la greu situació de la seva educació aquest es situa al 20%. Els estudis sobre l’índex de pobresa relativa assenyalen que un 20% de la població catalana viu per sota dels llindars de pobresa i amb risc d’exclusió.  

Atur, educació i pobresa aquests són als quals caldrà que el proper govern faci front de manera determinada. Les xifres, notàries incontestables, ens situen de manera explícita en l’estadi d’excepcionalitat que vivim i que requereix, sens dubte, que la ciutadania participi i decideixi qui i com sortir de l’atzucac on ens trobem. Tots haurem de prendre partit a favor d’aquells que considerem més preparats per fer front a la realitat. No són temps de debats florentins sobre la estètica, són temps de mirar amb esperança al futur però amb els peus arrelats a terra.       

Tocar de peus a terra vol dir saber que el país disposa avui d’unes finances públiques absolutament endeutades i amb un finançament, que tot just fa poc temps escoltàvem que era fantàstic, i que avui resulta insuficient perquè segueix perpetuant un sistema que fa que un 10% de la nostra riquesa se’n vagi, quan per exemple a Alemanya, un país federal, aquest drenatge no podria superar mai el 5% per llei.  

La proposta de CiU: reactivar l’economia, augmentar l’ocupació i millorar el rendiment escolar. Si assolim aquestes fites funcionarà l’ascensor social i serem capaços de reduir els índexs de pobresa relativa. Recuperar allò de la feina ben feta que ja sabem que no té fronteres ni rival.

Com proposem fer-ho? Amb polítiques clares per transformar el nostre model productiu en un model basat fonamentalment en l’estalvi, la inversió, les exportacions, el valor afegit, la formació i la millora en la productivitat. Amb un govern auster, més prim però més eficaç, que gasti menys i millor i que cobri menys impostos. Amb una escola on la competència lectora, l’escriptura, l’expressió oral, les habilitats matemàtiques i les llengües estrangeres siguin elements centrals de la lluita contra el fracàs escolar.

Crec fermament que ens en sortirem. Tenim problemes, però si tenim solucions ja no són  problemes sinó circumstancies. Som optimistes i creiem que els catalans estem en disposició de fer front a les dificultats objectives econòmiques i socials que vivim. Però per fer-ho possible Catalunya necessita que de les properes eleccions al Parlament en surti un govern fort, amb les idees clares i les mans lliures que pugui entomar el reptes que tenim i liderar una recuperació moral, econòmica, social i nacional del país. Un govern cohesionat seriós i responsable. El canvi que proposem va molt més enllà d’un canvi de govern té a veure amb un canvi de ritme del país per guanyar un futur millor per a tots els més de set milions de catalans. El nostre objectiu va més enllà de governar el nostre país. La victòria que volem no és el canvi que perseguim, és només la oportunitat que tenim per fer realitat aquest canvi.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3637
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR