e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Novembre de 2009

La crisis i els seus efectes socials segueixen reproduint-se. L’atur segueix creixent i el PIB desplomant-se. Podem fer-hi alguna cosa des del govern del país? Jo crec que sí. És possible fer les coses d’una altra manera. I si fem les coses diferents segur que assolirem uns resultats diferents. Però si seguim fent les coses iguals que ningú esperi millors resultats.  
 
Pèssim pressupost per a Catalunya
Pels precedents era d’esperar un mal pressupost del govern de l’Estat que només compleix amb l’Estatut d’Andalusia i els percentatges d’inversió que aquest preveu (un 17%). Però esperàvem un altra proposta de pressupost per part del govern català pel 2010. Una proposta per ajudar a la nostra economia, per ajudar a les persones que ho estan passant malament. Volíem la prova del nou que demostrés que el nou sistema de finançament permetria invertir més i millor en persones, empreses i infraestructures de tot tipus. Volíem reconèixer que ens havíem equivocat. Res més lluny de la realitat, és tracta d’una pèssima proposta pressupost.
 
Números i no paraules. Fem una radiografia a la proposta. Són uns pressupostos insostenibles restrictius en el ingressos i expansius en la despesa. El dèficit es dispara un 199,3% respecte el 2009 (de 2.127,8 M€ a 6.369,5 M€).  Els ingressos que provenen de l’endeutament creixen un 85,9%. No són uns pressupostos socials: els ajuts a les famílies amb fills de 0 a 3 anys i els complements per a les persones vídues no s’incrementen; els recursos destinats a habitatge cauen un 23,8%; segueixen els problemes en el finançament de la llei de la Dependència. L’any 2003, les polítiques socials van representar el 55% de la despesa. El 2010, representaran el 54,7%. Els diners destinats a l’Acord Estratègic, clau per a desenvolupar una transformació de l’economia, disminueixen un 25,8%. No són uns pressupostos austers. Cauen els ingressos, però la despesa corrent no només no disminueix sinó que augmenta un 5,2%. S’incrementa la plantilla en quasi 5.000 persones. La despesa en personal creix gairebé un 6%. Són uns pressupostos que certifiquen la defunció del concepte equilibri territorial. Saben quina és la inversió que fa el Govern Tripartit a la demarcació  Girona? Un 0’2% inferior a la que va fer el Govern de CiU  l’any 2003 en números absoluts. Exactament 38.134 euros menys.
 
Nova retallada a l’Estatut.
De Madrid però arribem més males notícies. Un nou greuge a apuntar al memorial que en els darrers temps hem engreixat. La inclusió del finançament de Catalunya a la LOFCA, amb el suport de PSC-PSOE, ERC i ICV, suposa la corfirmació que no cal que el Tribunal Constitucional li passi un nou ribot a l’Estatut, ja s’encarrega de la feina el govern socialista amb la complicitat dels diputats del tripartit català a Madrid. Catalunya no disposarà d’un bon model de finançament. El motiu principal de fer un nou Estatut va ser reduir el dèficit fiscal i això aquesta passada setmana ha quedat sentenciat de mort.
 
Atenent als números i no a les paraules 2 dades: Per a l’any 2010, l’Estat posa al nou sistema de finançament 5.900 M€ de més per a totes les comunitats i 6.000 M€ són els diners que les comunitats hauran de retornar a l’Estat a causa d’una recaptació menor que els avançaments rebuts (any 2008). I més greu encara: d’acord amb les dades fetes públiques pel conseller Castells sobre el rendiment del nou acord de finançament els catalans guanyem 295€ el 2010 i per la via de l’augment de la fiscalitat aportarem 330€ més, el mateix any 2010.
 
El país necessita bones noticies. El no news, good news no funciona. Necessitem alguna notícia que els doni esperança, que ens faci creure que les coses poden canviar. El 2010 no començarà bé però tinc el convenciment que acabarà diferent. Dependrà de tots. Com diu una campanya del govern: Som-hi, fem possible els canvis. 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3511
1
Comentaris afegits 
Estrelles llunyanes (Enllà) 16-11-2009 - 12:09
També recordaria una altra campanya de la Generalitat: la feina ben feta no té fronteres.
TORNAR