e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Febrer de 2010

“El país necessita solucions no més reunions”. Aquesta frase em deia ahir una persona desprès que li expliqués el resultat del debat al Parlament sobre l’estat de l’economia catalana segons el qual CiU podrà participar en una reunió de l’Acord Estratègic. Un acord que fa 5 anys que es reuneix, per fer un seguiment de l’estat de l’execució d’unes mesures que, en la majoria de casos, es van plantejar fa 5 anys i quan moltes d'aquestes resten encara sense portar-se a terme. Curiós. Difícil tot plegat d’entendre.

La imatge que em suggereix tot plegat és la d’un president i d’un govern aclaparat per la difícil realitat i incapaç de reaccionar amb mesures. Tenim un govern que ja podem afirmar avui que es tracta d’un artefacte que ningú sap perquè serveix i a tothom li comença a fer nosa, inclosos alguns integrants del propi govern.

Hi ha qui diu que el govern no reacciona perquè no té idees. En privat alguns membres del govern confessen xiuxejant que la millor manera d’evitar conflictes és no fer massa res i mirar cap un altre costat. Ben bé al contrari de l’actitud que avui necessitaríem del govern català: idees, fortalesa, vitalitat, agilitat, capacitat de diàleg, lideratge, criteri, independència  i patriotisme de fets, no de paraula. I una última actitud: capacitat d’autocrítica. La crisi és un fenomen global, però si veus que en el teu entorn altres governs prenen mesures i se’n comencen a sortir i el teu país segueix amb unes xifres d’atur altíssimes i en situació de recessió econòmica, un governant ha  de ser capaç de reconèixer que alguna cosa no ha fet bé i s’ha equivocat.

CiU ja fa temps que ha fet els seus deures: proposar i fer una oposició constructiva en favor dels interessos de ciutadans i de l’economia catalana que es qui està patint els efectes de la crisi. No totes les oposicions fan el mateix. La responsabilitat no és un actitud universal, va per barris i per maneres de ser.

Fa un any li vam fer arribar al president Montilla una bateria de propostes. Ni cas. Entre Catalunya i Madrid, hem fet 138 propostes econòmiques, de les quals, ja s’han debatut 122. De les 67 que s’han discutit a Catalunya, el tripartit només n’ha volgut aprovar 8. De les 55 que s’han discutit a Madrid, se n’han aprovat 31. En el debat de dimecres l’Artur Mas va tornar a presentar més mesures a les ja fetes. Concretament les va fer en 5 àmbits amb l’objectiu d’arribar a un acord a Catalunya i sumar-hi una estratègia catalana a Madrid: moderació fiscal (no a la pujada de l’IVA); facilitar el crèdit a les empreses des de la Generalitat; lluita contra la morositat (la Generalitat pagui més ràpid); austeritat, aprimament i agilitat de l’administració; i debat sobre reformes estructurals. La nostra proposta és resumeix en màxima austeritat interna i màxima competitivitat exterior. Si fem  això, Catalunya se’n pot sortir.

Fa temps que vaig dient arreu del país que hem perdut dos anys però que ens en sortirem perquè els actius del país superen en molt els passius. L’any 2010 serà un any de canvi de cicle i de recuperació pel país en un sentit ampli. Però el canvi no vindrà per generació espontània, tots ens hi haurem d’esforçar i tots haurem de posar-hi tota l’ambició per a fer-ho possible.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3551
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR