e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 d'Abril de 2010

Marx i el despotisme del tripartit

La dada més il·lustrativa de la situació econòmica que viu Catalunya és la xifra d’ahir de l’atur: 6.700 persones més. Som líders a nivell de l’Estat en destrucció de llocs de treball i doblem el percentatge de la Unió Europea.  Així l’atur a Catalunya va augmentant mes a mes sense que constatem ni una sola mesura per part del govern Tripartit per aturar aquesta sagnia. I així portem més de dos anys...

Parem atenció a les paraules dels líders dels partits que conformen el govern:

Enmig d’aquesta situació de crisi econòmica i social dos declaracions d’intencions per part dels màxims dirigents polítics d’esquerra i del partit socialista. Puigcercós anuncia que la màxima aposta política d’esquerra és repetir el tripartit la propera legislatura. I Montilla anuncia que vol cares noves i substitueix el seu actual equip de campanya per un de nou. Així el primer deixa enrere equidistàncies i jocs electoralistes i es sincera amb el país i els electors apostant per reeditar una manera de governar que no està solucionant els problemes del país i dels seus ciutadans. El segon opta per un canvi en la manera de fer campanya, enlloc d’optar per un canvi d’idees, d’una manera de fer política i sobretot per un canvi en la manera de governar. El primer són canvis que li poden interessar al seu partit. El segons són canvis que li convenen al país si atenem a les dades de l’atur, de productivitat, d’internacionalització, de competitivitat o d’índex de pobresa.

Fixem-nos ara amb l’acció de govern, amb els fets:

El govern des de principi d’any ha posat rumb cap a una molt perillosa manera de fer política basada en un despotisme d’urgència, gens il·lustrat i amb el que sembla pretendre saltar-se els controls democràtics que el Parlament, i les mateixes lleis aprovades per aquest, li exigeixen. Quins fets constaten aquesta afirmació: la urgència en l’aprovació de lleis com la de vegueries, de configuració de l’àrea metroplitana o de la sindicatura de comptes; la redacció de plans d’inversions a quatre anys vista el darrer any de legislatura; o el nomenament, per decret, d’un càrrec polític al capdavant de la televisió i ràdio pública del país a 7 mesos d’unes eleccions.

Aquest és el nou estil que ens proposa el partit socialista? La pluralitat democràtica de la nostra societat no és al Parlament on està millor representada? Com podem per un costat està preocupats per la desafecció política i alhora subvenir des del govern el joc polític per interessos partidistes? Perquè el govern vol aprovar coses urgentment els darrers mesos de legislatura? Perquè cap són coses que vol aprovar urgentment tenen a veure amb la situació de crisi econòmica ni amb mesures per fer-hi front? Per què el país necessita mesures econòmiques i el govern té urgència en aprovar mesures de repartiment i control polític del país? Té a veure aquesta urgència amb les tendències que indiquen les enquestes?  No són preguntes menors, són respostes per entendre que està passat i que pot passar a Catalunya els propers mesos.

Alterar les regles del joc democràtic té molts qualificatius que no enumeraré per no contribuir al desprestigi de la cosa pública. No anem bé. Però podem anar pitjor. Fa temps que ho adverteixo els números negatius són tant infinits com els positius i no tenen fons.

El despotisme és un indicador de final d’etapa i per tant és un règim polític que dura poc, però mentre un govern porta a terme aquesta pràctica política hi sortim perden tots.

Grouxo Marx va escriure que “la política és l’art de buscar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i aplicar després un remei equivocat”.  No puc estar més en desacord amb aquesta afirmació de Marx. Ara be imaginem que algú només ha conegut la política a partir de l’experiència de l’actual govern tripartit de Catalunya. No em semblaria estrany arribar a tant encertada definició de l’art de fer política dels dirigents de l’actual govern amb el seu president al capdavant.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3683
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR