e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 d'Octubre de 2008

CiU ha presentat una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2009 perquè aquest no permeten que Catalunya pugui fer front a la crisi econòmica amb prou garanties. Primer: No incorpora el nou sistema de finançament per a Catalunya. Segon: No es compleix amb la disposició addicional tercera de l’Estatut referent a les inversions de l’Estat a Catalunya. Per tercer any consecutiu no es compleix amb el que fixa el text estatutari. La inversió real prevista és del 15,2%, en lloc del 18,72% que ens pertocaria. Per complir-ho, el Govern socialista hauria d’incorporar una inversió addicional de 3.004 milions d’euros, amb la qual cosa, la inversió total de l’Estat a Catalunya l’any 2009 hauria de ser de 6.923 milions d’euros. Tercer: No s’ajusta a la situació econòmica real de crisi i presenta una perspectives irreals. Són uns pressupostos sense un full de ruta per al rellançament de l’economia. No incideixen en cap dels tres problemes estructurals més greus: una productivitat molt baixa, una formació molt baixa i un dèficit exterior molt elevat.  No presenta mesures per lluitar contra l’atur com  la bonificació d’empreses que mantinguin l’ocupació o que en creïn de nova. No s’inclouen mesures com l’aplaçament del pagament de l’IVA, l’impost de societats i l’IRPF o mesures contra la morositat. En matèria fiscal no s’ha tingut en compte el que proposava CiU, que entre d’altres mesures proposava la rebaixa de l’impost de societats del 30 al 25%, i al 15% per la petites i microempreses.

I davant d’aquests pressupostos, presentats pel PSOE, ple d’incomplimets envers el que fixa la llei orgànica que aprova l’Estatut de Catalunya, mancats de solucions per la nostra economia i incapaços de donar resposta a les demandes socials derivades de la llei de dependència, què fa el president de Catalunya i el seu partit el PSC a Madrid? Aprovar-los. Donar-los-hi el vist-i-plau. Aplaudir-los. Recorden les paraules de Montilla en la cloenda del seu Congrés a Catalunya? Allò eren paraules, la votació d’ahir d’aprovació dels pressupostos de l’Estat són fets.

Diferent actitud han tingut ERC i ICV que hi han votat en contra coherents ahir amb el que defensen  i diuen a Catalunya, però incoherents demà si mantenen els seus acords de govern a Catalunya amb el partit que possibilita l’incompliment de l’Estatut i del finançament que fixa aquest, l’incomplimnet a Catalunya de la llei de dependència, de serveis socials o de barris, que les empreses i treballadors de Catalunya disposin de mesures reals per fer front amb garanties a la situació de crisi.   

El record de la incapacitat de gestió per part del tripartit  de les situacions de crisi que ha patit Catalunya en els darrers 5 anys (Carmel, Sequera, Apagada BCN, Rodalies) plana sobre les espectatives que genera Montilla i el seu govern avui per sortir-se’n amb èxit de l’actual situació econòmica amb efectes socials clars i evidents. El passat i el present posa en dubte la seva aptitud de fer-hi front. Quan Catalunya ha patit una crisi el govern tripartit ha enganyat a la ciutadania, no ha existit, ha desaparegut i ha cedit, en els millors dels casos, tot el protagonisme al govern de l’Estat. No ha resolt cap crisi satisfactòriament. No ha generat solucions. El SÍ als pressupostos de l’Estat dels diputats del PSC del president Montilla dóna clars indicis indiscutibles que l’actitud del govern serà la mateixa de sempre: renunciar a la defensa dels interessos del país, dels seus treballadors i de les seves empreses. Un calc del que va passar amb la resta de crisis.

El Govern de Catalunya està absent. No pren la iniciativa. S’amaga. Es reconeix incapaç per donar solucions. Ara que és el moment dels fets, el govern no té ni paraules.  El Tripartit no ha sabut preveure i anticipar-se al canvi de cicle econòmic que s’acostava però, el més preocupant és que ara, quan ja estem patint directament les conseqüències, és incapaç de reaccionar i trobar mesures de suport als treballadors i per a les empreses.  És el moment de generar confiança a la ciutadania i esvair dubtes i incerteses. Tenim raons per creure que la nostra economia té futur i moltes oportunitats d’èxit. Tenim la seguretat que la cohesió social del nostre país és garantia que ens en sortirem. Però hem de passar de les declaracions solemnes als fets. No serveix de res demanar i declamar valors. És l’hora del coratge per de prendre decisions. I mentrestant el PSC i Montilla s’amagen i abaixen el cap davant del PSOE i de Zapatero. Cap novetat per desgràcia pel país i la seva gent.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1300
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR