e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 de Mar de 2009

El futur necessita patriotes

La política catalana i espanyola en els darrers anys ha patit un excés de partidisme i una manca de patriotisme. Utilitzo la paraula partidisme per referir-me a una manera de fer política basada en la lluita i la ocupació del poder a qualsevol preu. I quan parlo de patriotisme em refereixo a una forma de fer política en la qual les persones i el país són la prioritat de l’acció política dels partits.
 
El partidisme allunya la societat i els seus reptes de la política. El patriotisme té l’efecte contrari, apropa a la societat i molts ciutadans compromesos, a la política. Cal que els catalans tornin a creure en la política i en els partits polítics com un motor de progrés, de canvi, de reformes i de reacció davant els reptes i les adversitats que avui estem patint.
 
Els partits polítics hem de fixar la nostra mirada i la nostra atenció en la societat i en els seus problemes reals. Hem de posar l’accent en aquelles polítiques que ajuden a les persones a sortir de les situacions difícils que avui estan patint. La situació econòmica en la qual ens trobem ens obliga a tots a situar en el primer lloc de les nostres prioritats les persones que estan patit situacions de pobresa en qualsevol de  les seves expressions.  En segon lloc hem de fixar la nostra mirada en els problemes estructurals propis de la economia catalana, dins del seu context europeu i mediterrani,  que segurament fa temps que arrosseguem però que ara més que mai cal afrontar amb coratge. Diagnosticar el present és la millor garantia avui per afrontar el futur.  En tercer lloc i coincidint amb la diagnosi cal impulsar aquelles mesures conjunturals que facin possible que aquells sectors econòmics, empreses i persones que estan en disposició de protagonitzar la recuperació econòmica i social ho puguin fer. I la última de les prioritats, segurament la més incerta i més important i decisiva, serà la d’afrontar i  impulsar conjuntament amb la societat i els seus agents econòmics i socials amb determinació canvis estructurals profunds i necessaris.
 
La política avui és més necessària que mai per fer front als reptes socials i econòmics. Els partits hem de donar confiança, hem d’oferir esperança, hem de desplegar coratge i sensibilitat i hem d’actuar amb generositat i fermesa. Les receptes del passat no són la solució. No ho és Marx, ni Hayeck, ni Keynes, ni Friedman. El futur avui només és això, futur i incertesa, però estic convençut que si som capaços de fixar un ordre de prioritats polítiques, som capaços de recuperar valors i actituds que mai finiran -esperit de servei, responsabilitat, compromís amb el país, solidaritat amb la comunitat, -, i ens posem a treballar pensant amb el país i amb les persones que hi viuen – no amb l’accés i manteniment en el poder- ens en sortirem, serem capaços de protagonitzar la reacció que Catalunya necessita i podrem transformar una situació de greu davallada econòmica en una oportunitat per esdevenir un país millor des del punt de vista econòmic i social.
 
Hi ha qui va predir la “fi de la història” després de la caiguda del mur de Berlín, segurament és va equivocar. L’actual crisi financera no és la fi de la història però sí és el final d’una època. Moltes coses canviaran i tots, els partits polítics els primers, haurem d’estar a l’alçada de les circumstàncies. Venen temps de canvis i de noves maneres de fer, de viure, de crear i de desenvolupar-nos i tots haurem d’adaptar-nos-hi. Tots hi haurem de participar activament. No serà un camí planer, serà costerut, ple de camins incerts i boires per això necessitarem persones preparades, responsables i amb coratge que ens ajudin a destriar el camí correcte del que ens porta a l’abisme.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1422
6
Comentaris afegits 
cat is not spain (sils) 16-03-2009 - 12:54
si algu te dubtes del teu patriotisme que escolti una entrevista teua que han passat per un localia d'aquets i sabra que ets un patriota catala del nivell d'en jimenezlosantos i lexministre borrel
Toms (Bcn.) 02-03-2009 - 22:03
Patrotes = Idiotes.
Pako (Santako) 02-03-2009 - 16:24
Patries, nacions, monolingisme...caspa...canvii el discurs perque em sembla que s'ha quedat vost anclat als anys 70...
Carles (Barcelona) 02-03-2009 - 14:56
Que diu el sr ADIGSA??? Que necessita enganyar el jovent per tornar a tocar cuixa?
Ignatius (Barcelona) 02-03-2009 - 13:46
Si hi ha una cosa que no necessitem, ni aqu ni enlloc ms del mn, s patriotes. La humanitat noms avana amb la cooperaci, no amb l'enfrontament. I Europa noms pot fer front a la crisi unida, sense picabaralles entre o dins dels seus membres.
TORNAR