e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Juny de 2010

D’aquí uns anys els analistes polítics passaran factura als polítics d’avui en dia. La democràcia no ha viscut totes les etapes per  a dir que el seu cicle està plenament consolidat. Però avui comencem a  tenir la perspectiva adequada per analitzar i valorar si hem estat capaços de conduir la nostra societat cap a la seva maduresa social i política.

Sovint no som prou conscients que encara estem assentant les bases d’un model de societat, i depèn de nosaltres si s’apropa a les anglosaxones o té més de llatinoamericanes.

Els polítics de casa nostra han passat de ser homes i dones forjats amb la dictadura a ser gent que surten de la universitat per dedicar-se a la política sense passar per la prestigiosa escola de la formació privada. La política s’ha professionalitzat, fet necessari en part. Però la seva professionalització ha portat que els tacticismes polítics sovint primin per sobre dels raonaments polítics.

Mentre el tacticisme s’ha implantat, l’abstenció ha crescut. I ens hem acomodat creient que aquest era el procés normal dels països centre europeus sense ser capaços d’analitzar el fons de la qüestió o intentar superar aquest handicap que tant còmode ens ha estat.

Amb tot, no hem sabut veure que la picabaralla parlamentària que ens obsequiava amb grans titulars, provocava distanciament en el ciutadà. I així, el tacticisme polític  ens feia creure que som grans mestres de l’oratòria fàcil però poc hàbils en atreure l’atenció dels votants.
Tot aquest escenari ha aguantat mentre la situació econòmica s’ha mantingut en nivells confortables. Un cop la crisi ha trucat a la porta i ha començat a cobrar-se llocs de treball i l’estabilitat de molts ciutadans, el tacticisme polític no ha donat els resultats que preveia. Enlloc de sumar adeptes, els ha expulsat cap a l’abstenció.

Estic convençut que l’única manera de superar l’actual situació passa per la comunió perfecta de la societat civil amb la classe política. Difícilment avançarem cap a la recuperació si no hi ha un treball conjunt entre polítics, societat civil i agents econòmics. I els que hem de liderar aquest procés som els polítics, la bona política.

De res serveix les picabaralles parlamentària per aconseguir el millor titular. De res serveix intentar embrutar a l’altre per tapar les teves taques. El  que realment serveix és ser seriosos, responsables i pensar en els interessos del país enlloc de primar els interessos electorals. Tenim davant nostre la possibilitat de canviar el futur i de reconduir  l’anàlisi que de nosaltres en puguin fer generacions properes. Tenim la responsabilitat de tornar a enamorar als ciutadans. Estaria bé no desaprofitar l’ocasió.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
4470
3
Comentaris afegits 
Pep (Alt Empordà) 14-06-2010 - 15:29
Aquest i CiU son els que han de tornar a enamorar als ciutadans? va passar a les darreres municipals pel meu poble i no parar d.insultar les altres llistes!! i gent que conec d.altres viles em varen dir que al seu poble va fer el mateix. Quina barra!
El 3% es quedava curt. (Barcelona) 12-06-2010 - 19:08
Els polítics sou corruptes, titelles de la banca.
Soro (Barcelona) 11-06-2010 - 08:31
Una tasca ben difícil, el panorama polític d'aquest país s'ha embrutat de mala manera, cada dia surt mes esquitxat i ni els jutges se n'escapen.
TORNAR