e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 d'Octubre de 2009

Contra la crisi, apujar impostos?

A Catalunya 531.352 persones avui no tenen feina. Les dades recents de l’atur assenyalen que aquest passat mes de setembre 12.233 persones més s’han quedat sense feina al nostre país. És, sens dubte, un símptoma incontrovertible que l’economia catalana no remunta. Alemanya té una taxa de destrucció d’ocupació del 7%, França del 17%, la zona euro del 25%, Espanya del 72% i Catalunya del 109%. Mentrestant el Govern de Catalunya gestiona el Servei d’Ocupació (SOC) de la mateixa manera que fa 4 anys quan l’índex d’atur era del 8%. Avui supera el 16%. El SOC és un exemple inequívoc que no s’estan prenen les mesures necessàries per fer front a la crisi econòmica ni als seus efectes socials.

Davant d’aquesta situació Artur Mas en el passat debat de política general li va oferir al president de la Generalitat un pacte per impulsar mesures i reformes per sortir de la crisi. Perquè? Perquè estem convençuts que Catalunya pot liderar la sortida de la crisi si es posen en marxa reformes, inversions en infraestructures i mesures eficaces. Resultat? Montilla no vol fer pinya amb l’oposició per sortir de la crisi demostrant una vegada més que governa posant els interessos de partit per sobre dels de país.  
Quines reformes? Per exemple la reforma del mercat laboral, no per abaratir els acomiadaments sinó perquè Catalunya tingui unes taxes d’atur homologables a les dels països europeus.

Quines inversions? Per exemple les previstes al Pacte d’Infraestructures. Mas va oferir a Montilla la signatura d’un pacte d’infraestructures valent que garanteixi que l’Estat complirà amb les inversions compromeses i que la licitació d’infraestructures per part de l’Estat i la Generalitat  no segueixi caient per sobre del 40% a Catalunya. Les teories de Keynes d’invertir en obra pública en època de crisi econòmica no serveix quan parlem de les infraestructures de Catalunya.

Quines mesures? Per exemple per resoldre el problema que afecta tot el teixit productiu posar en marxa un sistema potent d’avals públics. Per exemple no pujar els impostos. Tothom menys el PSOE i el Tripartit coincideix que en plena crisi no s’han d’apujar els impostos. Es el que fan els països europeus que comencen a sortir de la crisi. Proposàvem liderar des de Catalunya que no s’apugin els impostos en plena crisi. Si sumem els diputats catalans a Madrid farem impossible que s’apugin. Si fem servir l’autogovern en matèria fiscal podem rebaixar fins a quasi eliminar l’impost de successions.  Però per moltes declaracions d’intencions la realitat és que a Catalunya pujaran els impostos el 2010. Pujaran a més sense que l’administració posi en marxa un programa d’austeritat. Entre 2003 i 2009 la xifra d’empleats de la Generalitat ha crescut un 50%, 80.000 més, quan la població ha crescut un 10%. Quants alts càrrecs i assessors es poden reduir? Quants informes es poden deixar d’encarregar?

Una dada a retenir per quan la ideologia es postura com a falca propagandística buida de contingut: el 2003 les polítiques socials van representar el 55% del pressupost; el 2009 són el 51,6%. No fa falta dir res més.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
4121
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR