e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Juliol del 2009

Trencat el pacte entre Catalunya i l'Estat

Aquest cap de setmana hem assistit al desenllaç de la proposta de finançament que fa l’Estat a totes les CCAA. Pel que fa al finançament de Catalunya el govern del PSOE i el tres partits que formen el Govern català han acordat pactar un resultat econòmic, un sistema i un model de finançament que, al marge del que preveu l’Estatut de Catalunya, permet augmentar en 2.100 milions d’euros el finançament de Catalunya. Aquest és el relat objectiu.

O be un altre relat objectiu és que el Govern de Catalunya renuncia a 3.000 milions d’euros de finançament previst a l’Estatut tot i la situació de dèficit públic que pateix, tot i la situació de crisi econòmica que viu Catalunya, i tot i les mancances en el finançament de les polítiques socials que avui són necessàries per atendre a les necessitats derivades de la crisi...

Continuar llegint...

09 de Juny del 2009

Ara, canvi de cicle

Els resultats de les eleccions europees a CiU ens han anat bé tot i que no era gens fàcil: desmobilització general de l’electorat arreu d’Europa; una campanya bipolaritzada, negativa i crispada i localista per part del PSOE i PP en clau de primàries; i, finalment, una circumscripció electoral única per a tot l’Estat - cosa que no passa ni a la jacobina França- que no ens afavaoreix als partits nacionalistes.
 
Fem repassada dels números a Catalunya: el PSOE perd 205.346 vots dels 708.845 que perd a tot l’Estat, el PP perd 24.878, ERC perd 69.365 i ICV perd 32.782.  A diferència de la resta de partits CiU en guanya 70.215.  Conclusions: 1) Malgrat la baixa participació la única força política que guanya en vots és CiU. 2)  Les forces polítiques que integren el govern de Catalunya tenen una baixada de 307.175 vots.
 ...

Continuar llegint...

08 de Maig del 2009

Zorte on, lehendakari Ibarretxe

Ibarretxe ha estat sens dubte un gran lehendakari. No ha aconseguit l'objectiu de portar Euskadi més enllà com volia i tampoc ha assolit la pau que desitjava i per la qual ha batallat intensament,  però social, cultural i econòmicament Euskadi ha progressat, i molt, durant els últims anys. Les xifres i el ciutadans mitjançant el suport majoritari al PNB demostrat en les passades eleccions avalen aquesta consideració.

L'elecció d'un socialista com a president de la Comunitat Autònoma Basca és la demostració que PP i PSOE comparteixen un mateix model d'Estat en qual el nacionalisme majoritari no hi té cabuda. Dit d'una altra manera el nacionalisme majoritari pot servir de crossa a Madrid per governar Espanya, però cal fer-lo fora del govern de la seva nació perquè saben que des del seu govern CiU i PNB construeixen la seva pròpia nació. Aquesta és...

Continuar llegint...

31 de Març del 2009

Bracons: tard, malament i incomplet

Aquest divendres s’inaugura el Túnel de Bracons. Es tracta d'una obra que divendres s'inaugura gràcies a l'impuls de CiU. Si CiU no hagués tirat endavant el projecte i hagués adjudicat les obres, l'Eix Vic -Olot per Bracons divendres no començaria a ser una realitat. Ara bé, s'ha fet tard, malament i de manera incompleta.

El Conseller Nadal ha organitzat una inauguració però les raons per les inauguracions són justes i molt limitades. Primer perquè Bracons fa cinc anys que podria estar en funcionament. Segon, perquè l’obra és un exemple de partidisme i d’un mal estil de fer política que ha fet possible que una obra fonamental pel desenvolupament d’una part del nostre país hagi estat anys aturada només per les discrepàncies partidistes dels actuals integrants del govern. Tercer, perquè el resultat són unes obres més...

Continuar llegint...

02 de Març del 2009

El futur necessita patriotes

La política catalana i espanyola en els darrers anys ha patit un excés de partidisme i una manca de patriotisme. Utilitzo la paraula partidisme per referir-me a una manera de fer política basada en la lluita i la ocupació del poder a qualsevol preu. I quan parlo de patriotisme em refereixo a una forma de fer política en la qual les persones i el país són la prioritat de l’acció política dels partits.
 
El partidisme allunya la societat i els seus reptes de la política. El patriotisme té l’efecte contrari, apropa a la societat i molts ciutadans compromesos, a la política. Cal que els catalans tornin a creure en la política i en els partits polítics com un motor de progrés, de canvi, de reformes i de reacció davant els reptes i les adversitats que avui estem patint.
 
Els partits polítics hem de fixar la nostra mirada i la nostra...

Continuar llegint...

29 de Gener del 2009

Esperança per Catalunya

La decisió de posar Ramon Tremosa al capdavant de la nostra candidatura a Europa no ha deixat indiferent a ningú. Ens han caigut crítiques per part de tots els partits polítics. Això vol dir que hem triat bé i que més enllà del que alguns vulguin fer-nos creure Convergència segueix representant la centralitat política del país.

Tremosa ha demostrat en la seva trajectòria com a catalanista la seva independència política i la seva determinació en la defensa de Catalunya. Aquest és un fet incontestable. Avui en la situació que estem vivint “toca” mullar-se per Catalunya i ell ho ha fet.  
Amb en Tremosa en ocasions hem coincidit en la diagnosi i en la crítica sobre l’estat del país. Altres no. Avui estem en el primer moment: compartim la diagnosi que el país està en una situació difícil des...

Continuar llegint...

23 de Desembre del 2008

A un engany a Catalunya CiU no s'hi apunta

Aquests dies a Catalunya estem assistint a l'escenificació d'un nou incompliment amb l'Estatut. Algú ens vol fer creure que en dues 2 setmanes podem donar resposta a allò que hem estat incapaços de resoldre amb més de 2 anys de temps. Tothom sap que això no és possible i que allò que avui estem presenciant només és una posada en escena de dubtosa credibilitat política. Es tracta d'una nou lliurament d'una manera errònia de fer política. Una manera de fer política que tindrà un efectes perversos sobre el país que està afrontant avui una greu situació de recessió econòmica.

Catalunya necessita que es compleixi amb l'Estatut, el finançament que s'hi preveu i amb la disposició addicional tercera en matèria d'inversió en infraestructures perquè són instruments determinants que ens ha de permetre: a)...

Continuar llegint...

21 de Novembre del 2008

Sols davant la crisi

A Convergència estem portant a terme un intens programa arreu del país auscultant, analitzant i diagnosticant quin és l’estat real del nostre teixit social, econòmic i productiu. Hem mobilitzant a totes les agrupacions comarcals i locals del país i a 50 quadres, començant pel mateix Mas.

Cada dia ens apropem a noves realitats que ens ajuden a comprendre on som i sobretot quines mesures cal implementar per ajudar veritablement als nostres sectors productius a superar la crisi que els afecta. Trepitjar el territori ens permet saber que necessiten aquelles persones que estan patint a la seves pròpies llars els efectes més preocupants derivats d’una economia que lluny de progressar està a punt d’arribar a una situació de recessió que provocarà que augmenti encara més la xifra actual de quasi 800 aturats més cada dia.

Fa temps que en les trobades que tenim amb...

Continuar llegint...

21 d'Octubre del 2008

El sí del PSC a uns pressupostos que perjudiquen Catalunya

CiU ha presentat una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2009 perquè aquest no permeten que Catalunya pugui fer front a la crisi econòmica amb prou garanties. Primer: No incorpora el nou sistema de finançament per a Catalunya. Segon: No es compleix amb la disposició addicional tercera de l’Estatut referent a les inversions de l’Estat a Catalunya. Per tercer any consecutiu no es compleix amb el que fixa el text estatutari. La inversió real prevista és del 15,2%, en lloc del 18,72% que ens pertocaria. Per complir-ho, el Govern socialista hauria d’incorporar una inversió addicional de 3.004 milions d’euros, amb la qual cosa, la inversió total de l’Estat a Catalunya l’any 2009 hauria de ser de 6.923 milions d’euros. Tercer: No s’ajusta a la situació econòmica real de crisi i presenta una perspectives irreals. Són uns...

Continuar llegint...

24 de Setembre del 2008

El PSC no ens treurà de la crisi

Podem estar d’acord que els factors principals generadors d’aquesta situació de crisi econòmica en la qual estem immersors són globals i tenen a veure amb factors exògens a la realitat econòmica pròpia del nostre país – Les subprime, el preu de petroli, la disminució de la liquiditat -. Però també és cert que alguns dels problemes econòmics que tenim tenen la seva arrel en un conjunt de decisions equivocades preses per l’actual govern.

De la mateixa manera que no tots els països, les empreses i les famílies viuran de la mateixa manera aquest cicle econòmic, no tothom se’n sortirà de la mateixa manera ni amb la mateixa habilitat. Els més preparats i els més àgils superaran l’actual situació abans i millor. No podem obviar que la situació econòmica actual també pot significar una...

Continuar llegint...

Inici Anterior 1 2 Següent Final