e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Febrer de 2011

La liquiditat, assignatura encara pendent

En una cosa sembla que estem tots d’acord: necessitem l’empenta i la iniciativa dels emprenedors per crear llocs de treball, riquesa i, en definitiva, per començar a sortir del pou econòmic en el que estem immersos. Però aquesta veritat acceptada per la majoria continua trobant massa traves, massa pals a les rodes. La normes poc flexibles fan, per exemple, molt complicat que les petites i mitjanes empreses puguin accedir als crèdits del Instituto de Crédito Oficial (ICO). Ens trobem amb la paradoxa que el instrument que havia de facilitar la liquiditat als empresaris està tant encarcarat i és tant enrevessat que no acompleix el fi pel que va ser pensat. Així, mentre unes línies de l’ICO del 2010 es van esgotar amb gran rapidesa, n’hi ha d’altres que no ho van fer en tot l’exercici, sense que el sistema fos prou flexible per transvasar quantitats d’una partida a una altre.

El govern Zapatero ha de ser conscient de que si no ajuda a la liquiditat de les PIMES difícilment ens en sortirem. El teixit empresarial de casa nostra està fonamentat precisament en els milers i milers de petites i mitjanes empreses i autònoms que avui es troben ofegades, no per falta d’iniciativa, ni tan sols de comandes, sinó per manca de liquidat financera.

Es simptomàtic que més d’un terç de les PIMES que van sol·licitar línies de l’ICO el quart trimestre del 2010 trobés obstacles per obtenir la concessió del finançament que demanaven, com també ens hauria de fer reflexionar que la gran majoria de PIMES (el 73,1%) consideri que les condiciones establertes per accedir a les línies d’aquest organisme són molt complexes. Alguna cosa s’està fent malament quan la impressió dels empresaris sobre aquest instrument poc transparent és tant negativa o, en el millor dels casos, tant complexa. Els hauria de donar suport per incrementar la seva liquiditat i no ho fa. Els petits empresaris es queixen que tenen menys problemes per accedir al crèdit a través d’un banc que mitjançant l’ICO, amb el qual, a més, es comuniquen via ordinador.

És necessari que la reestructuració que s’està duent a  terme del sistema financer serveixi també per incrementar el crèdit com a element imprescindible per a l’activitat econòmica de les pimes, dels autònoms i dels emprenedors. De molt poc serviran aquestes reformes si el resultat final és que qui ha de generar riquesa i crear llocs d’ocupació segueix ofegat per falta de liquiditat. Des de Convergència i Unió estem disposats a lluitar tant com faci falta per millorar aquest aspecte fonamental per començar a guanyar la crisi econòmica. Ho reitero: la falta de liquiditat és un dels problemes principals per a la reactivació de l’activitat econòmica.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1388
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR