e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Febrer de 2011

Canviar les regles de joc durant la partida

El Banc d’Espanya sembla haver convençut el govern en la seva política d’assetjament contra les caixes d’estalvi. Si no hi ha canvis, el govern de Rodríguez Zapatero aprovarà demà la nova normativa que les obligarà a nous deures. D’això, se’n diu canviar les regles de joc mentre el partit encara es juga. No podem oblidar que el juny del 2010 es va aprovar la nova legislació que imposava més obligacions i més controls a aquestes entitats financeres i que marcava uns terminis de cinc anys per abordar la seva reestructuració.

Amb el nou decret llei, el govern de l’Estat vol escurçar el termini fins al mes de setembre i ja ha amenaçat les entitats que no acompleixin els requisits de capitalització que poden ser intervingudes ipso facto. És evident que la posició del Banc d’Espanya lluny de ser neutral està sent clarament partidista i el seu màxim dirigent, el governador Miguel Ángel Fernández Ordóñez, es posiciona a favor dels bancs en aquesta regularització de les caixes.

Des de CiU ens oposem a aquest canvi de normes que afecten les caixes -no als bancs- i que les deixen en una situació d’indefensió, malgrat que ja fan l’esforç per complir la norma aprovada encara no fa un any. És cert que s’ha d’endurir el control sobre el sistema financer, i també ho és que aquest poc rigor que hi ha hagut fins fa ben poc temps ha estat un dels detonants de la crisi econòmica global actual. Però no és just que s’exigeixi més a uns que als altres i que clarament es vulgui treure profit en el canvi de les normes.

Val a dir que entre les entitats que es podrien veure afectades pel canvi de normativa n’hi ha dues de catalanes, CatalunyaCaixa i Unnim. Ambdues entitats -que han fet l’esforç de fusió que es demanava i que estan fent els deures exigits- es poden trobar ara en una situació incòmode. Ara, també és molest per a la societat veure com, amb aquesta decisió intervencionista del govern espanyol, s’ofega encara més el crèdit familiar i empresarial especialment el de les pimes, els dels emprenedors i autònoms, sectors importants a Catalunya que sempre han rebut el suport de les caixes.

També cal que el govern valori la funció social d’aquestes entitats abans de prosseguir amb el ‘tour de force’ impulsat pel Banc d’Espanya. Des de CiU farem el possible perquè no es consumi aquest assetjament i perquè és doni a les caixes la possibilitat d’acomplir els compromisos adquirits, que esdevé gairebé impossible quan les normes es canvien sobre la marxa a criteri d’una de les parts interessades. Recordo que de petita quan algú canviava les normes de joc durant la partida era o bé perquè li agradava fer trampes o bé perquè era l’amo del joc (fossin cartes, corda o pilota). Es allò que ara s’ha popularitzat com a “d’acord, acceptem pop com a animal de companyia”. I el govern és el que vol fer per acontentar el Banc d’Espanya. Però es posi com es posi Zapatero, no ho acceptem.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1348
1
Comentaris afegits 
Kropotkin (Vic) 17-02-2011 - 19:34
Si claro, CiU quiere poder seguir mangoneando en las Cajas y si hay perdidas que las pague el Estado. Si os gusta la banca, montad un Banco y si teneis perdidas las pagais. Menuda pandilla estais hechos...
TORNAR