e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Maig del 2011

Hi ha un vot que ho decideix tot: el seu

El proper diumenge vostè decideix qui serà el proper alcalde de la seva vila, poble o ciutat. I ho pot decidir de dues maneres: la primera, votar l’opció que creu que defensarà millor els interessos del seu municipi; la segona, deixant que siguin els altres els que decideixin per vostè. L’abstenció representa donar més valor al vot dels altres, ja que s’haurà quedat sense l’oportunitat de dir la seva per defensar una força política o una altra.

D’aquí, la importància del vot. La democràcia és un sistema imperfecte, però té la virtut de deixar en mans dels ciutadans la possibilitat de decidir el seu govern, en aquesta ocasió del seu ajuntament. No és poca cosa. Aquest país ha viscuts molts anys sense l’oportunitat de votar i, no s’enganyi, la situació, era francament molt pitjor, i molt, que...

Continuar llegint...

03 de Maig del 2011

Un Estat legal, però deslleial i injust

El govern de l’Estat torna a reiterar que no pagarà el fons de competitivitat a Catalunya perquè no te l’obligació de fer-ho fins el 2013. Aquesta interpretació reduccionista del govern Zapatero pot estar emparada en la legalitat, -perquè la lletra petita de l’acord de finançament que van signar PSC, Esquerra i ICV així ho permet-, però es manifestament injusta i deslleial.

El govern Zapatero, per quadrar les seves comptes i dir a Europa que ell compleix però les comunitats autònomes no, és capaç d’ofegar la Generalitat de Catalunya carregant l’incompliment del dèficit a l’administració catalana (també a d’altres) i espolsant-se les responsabilitats. Es molt fàcil quadrar els números no pagant el que és deu, es molt fàcil, però deslleial i injust.

No s’entén, la societat...

Continuar llegint...

28 d'Abril del 2011

Prosperitat comença amb ‘a’ d’austeritat

Ahir els senadors del PSC van fer un pas endavant en fer front comú amb el govern de Catalunya i els altres partits catalans i votar conjuntament per reclamar que el govern de l’Estat pagui el Fons de Competitivitat que li deu i perquè deixi de fer el morós. Ara queda la batalla del Congrés. Els 25 diputats del PSC poden ser decisius per defensar els interessos de Catalunya per damunt dels interessos de partit i per una vegada desmarcar-se del PSOE. Tot i que ja han dit que no repetiran aquesta votació en el Congrés, on seria decisiva.

De moment, hem avançat un pas en aquest front comú que Catalunya reclama per obtenir el que és seu i per rebre el que sí ha tingut en els anys precedents. Però cal anar amb compte perquè ara arriben declaracions del govern espanyol de qüestionar la quantitat a pagar quan diuen que desconeixen d’on surten els 1.450 milions d’euros que...

Continuar llegint...

14 d'Abril del 2011

Missatges apocalíptics de l’oposició

Que l’oposició en ple no hagi deixat passar ni els cent dies de cortesia que el costum democràtic atorga a un nou govern revela fins a quin punt estan preocupats davant les eleccions municipals els ex socis del tripartit. És paradoxal que siguin ells els que posen el crit al cel per la política d’austeritat de CiU per afrontar el deute de 7.500 milions d’euros que ells mateixos han deixat a les finances catalanes.

Que es queixin que el govern de CiU fa mans i mànigues per tirar el país endavant després de la desastrosa gestió dels set últims anys a la Generalitat demostra també fins a quin punt estan preocupats pel missatge que la ciutadania els va donar a les urnes el passat mes de novembre, quan els tres socis del tripartit –molt especialment el PSC i Esquerra Republicana- van patir una desfeta sense pal·liatius. Però malgrat això, socialistes i republicans no...

Continuar llegint...

07 d'Abril del 2011

Cent dies de canvi

Cent dies no son massa dies per passar comptes o per valorar tota una acció de govern. Si són, en canvi, un període de temps suficient per veure el rumb d’un govern i el seu grau i voluntat d’acomplir els compromisos adquirits amb els electors. És cert que ens hem trobat una herència complicada i que el tripartit ha deixat Catalunya molt pitjor del que deia  com ja ha reconegut el propi govern central (ves per on també socialista). I ara, quan ja no governen els seus, l’executiu Zapatero  admet les xifres de dèficit que negaven quan era CiU qui les feia publiques. Però malgrat la irresponsabilitat i deslleialtat del govern Zapatero envers Catalunya, i els catalans, i  malgrat l’amnèsia profunda que pateix el PSC quan oblida que han estat ells i el seu govern els que han portat al desastre a les finances del país, el govern de CiU va acomplint poc a poc els seus compromisos....

Continuar llegint...

31 de Març del 2011

La importància del primer pas

Quan encara no fa ni una setmana de la celebració de la cimera anticrisi, els seus primers fruits ja són tangibles i es poden constatar. Un dels sis acords a que es va arribar en la trobada de divendres ja és una realitat. Dimarts el govern de CiU presidit per Artur Mas ja ha aprovat dos plans: un simplifica les estructures de l’administració catalana i l’altre redueix els tràmits burocràtics, és a dir menys tràmits i, per tant, menys traves  a l’hora de crear noves empreses. Per tant, en quatre dies el govern de la Generalitat s’ha posat a acomplir els acords tancats amb oposició i agents socioeconòmics en la cimera del dia 25.

És natural i comprensible que l’oposició hagi volgut posar sordina a l’èxit de la primera cimera del govern de la Generalitat, encara que val a dir que també és mèrit de l’oposició...

Continuar llegint...

24 de Març del 2011

Una cimera oberta a tot i a tothom

Demà, la primera cimera anticrisi convocada pel govern de la Generalitat, en la qual a més de l’executiu presidit per Artur Mas hi participen partits polítics, agents econòmics i socials i un grup molt qualificat d’experts, ha de servir de punt d’inflexió en la lluita contra la crisi econòmica amb la recerca de mesures orientades a la creació de riquesa i d’ocupació.

La voluntat del govern de CiU queda exposada diàfanament en la mateixa convocatòria de la cimera: una experiència innovadora en la qual s’ha invitat no només als agents econòmics i socials, sinó a tots el grups parlamentaris i a un equip d’experts conformats per figures rellevants del panorama català.

És evident que el primer punt en el qual hem de sumar esforços és la recerca de mesures que creïn ocupació. En una situació...

Continuar llegint...

17 de Març del 2011

Prioritzar no vol dir retallar, sinó posar ordre

Si una cosa ens diferència a la gent de CiU d’alguns polítics socialistes és que complim el que diem i prenem decisions no per guanyar vots, sinó per afavorir la prosperitat del país. Si no fos perquè a aquestes alçades ja ens coneixem tots, causarien perplexitat les declaracions dels dirigents socialistes que afirmen que des de el govern de CiU es diu que les finances estan malament per poder així retallar despeses i liquidar prestacions.

Afortunadament, com ja va deixar ben clar el poble de Catalunya en les eleccions al Parlament, aquest discurs de la demagògia i de la irresponsabilitat ja no ven. El que ara vol la gent és saber on estem i el que podem fer i el que no. Des del govern de CiU, afirmem que prioritzarem la despesa. Això vol dir que res, absolutament res, en l’àmbit de la sanitat, l’educació o de les polítiques socials que sigui necessari...

Continuar llegint...

10 de Març del 2011

El malson d’una vaga

L’anunci de la convocatòria de 22 dies de vaga per part dels sindicats d’AENA ha caigut com una gerra d’aigua freda a la societat en general i al sector turístic en particular. És una vaga molt, i molt, desproporcionada i cal qualificar-la d’irresponsable en uns moments tan difícils com els actuals a causa de la crisi econòmica.

És evident que el treballadors d’AENA tenen tot el dret del món a plantejar les seves reivindicacions. Però no ho és tant que el seu dret perjudiqui directament el de milers de persones i que tingui un cost econòmic considerable pel sector del turisme. En la col·lisió de dos drets, sembla evident que ha de prevaler el bé general davant els interessos particulars, però aquest és un dèficit que la llei de vaga, tantes vegades ajornada, continua sense solucionar.

Seria bo que quan encara falta...

Continuar llegint...

03 de Març del 2011

La generositat de Zapatero amb els diners dels altres

Zapatero no aprèn dels errors. La seva tàctica d’oferir incentius de tot tipus a qui convingui, però que paguin els altres, s’ha tornat a repetir. Ja ho va fer en les subvencions a la compra d’automòbils i en la imposició dels ordinadors a les escoles. I només poso per exemples dues de les seves idees que van fer trontollar els números de la Generalitat i a les quals el govern tripartit, -bé per submissió o be per ineficàcia- no va ser capaç de plantar cara, malgrat l’evident invasió de  competències.

Ara l’hi ha tocat al torn a la proposta de rebaixar un 5% els preus dels bitllets de tren de rodalies. Res a dir-hi, excepte que no és ell qui paga ni qui té les competències per dur a terme aquesta rebaixa. Si el que vol és, com diu, afavorir l’ús del transport públic per estalviar benzina, el primer que...

Continuar llegint...
Inicio Anterior 1 2 Següent Final