e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Febrer de 2011

No ho aconseguiran mai

En els 19 anys que porto a Irlanda només he sentit parlar irlandès al carrer tres cops. Un dels cops al Gaelteacht.

A Irlanda, el primer idioma oficial d'Irlanda és l'Irlandès. Aquesta llengua va ser reconeguda com a llengua oficial a la Unió Europea l'any 2007 i segons el cens del 2002, hi ha 1.570.894 habitants que parlen irlandès i 2.180.101 que no el parlen.

Els Irlandesos estan molt orgullosos de ser irlandesos i de la seva cultura però estan deixant de banda la seva llengua. No fan cap esforç per mantenir-la.

És veritat que per treballar de funcionari, mestre i universitat s'ha de saber un mínim molt mínim d'irlandès. Però també és veritat que tota aquesta gent potser no faci servir l'Irlandès durant tota la seva carrera.

Hi ha dos tipus d'escola: la majoria fan l'ensenyança en anglès i una de les classes és d'irlandès (tant com a Catalunya hi ha classes de francès o anglès a les escoles); i les Gaelscoil, que fan tota la ensenyança en irlandès.
A la universitat, tot s'ensenya en anglès. El problema és que els nanos, quan surten d'escola, parlen en anglès entre ells i amb els seus pares. Les activitats que fan són en anglès i costa de trobar un lloc a on facin coses en irlandès.

Els Gaelteacht que he esmentat abans són unes àreas designades on només fans servir l'irlandès. Hi ha ajudes per construir or millorar cases per famílies on parlin irlandès a casa. Us imagineu que us donin una beca per construir una casa al Montsià per parlar en català?
Això potser estigui bé, especialment per els que rebran els diners, però això només marginalitza l'idioma. Gent va a aquestes àreas a practicar i refrescar irlandès especialment abans d'exàmens. És com dir que per parlar irlandès s'ha d'anar a un Gaelteacht i a fora d'aquestes àreas no cal.

I havent dit tot això, també he de dir que estic aprenent irlandès i és ben difícil!

Go raibh maith agat.  Sin é.

Gràcies i això és tot.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1390
1
Comentaris afegits 
pau (bcn) 21-02-2011 - 23:01
trì gloineachan de fìon, tapadh leat bodach.
TORNAR