e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Març de 2011

Mai m'havia agradat història. Ara que em faig gran i els meus interessos canvien, si la poso en contexte la trobo interessant i tot.

Un dels vaixells de la "Armada Invecible" va naufragar a uns 20 minuts de casa meva. Les restes es poden veure al Tower Museum a Derry i també hi ha monedes i altres aparells a l'Ulster Museum a Belfast.

Aquest vaixell era un vaixell comerciant peró expropiat per anar a batalla.

Les naus espanyoles van sortir a lluitar els anglesos. Al sud est d'Anglaterra, les naus angleses van sortir de port i van fer una maniobra que va tallar la tornada enrere de les naus espanyoles de manera que per sortir-se´n van haver de continuar viatge cap endavant. Si mireu un mapa, un cop passat l'estret entre Anglaterra i França, la única manera de tornar a Espanya és donant la volta a Anglaterra pel nord i aventurar-se a l'Atlàntic.

Ja passada Escòcia i de camí al sud, els van agafar un temporal que Deu n'hi do i les naus van embarrancar, i es van enfonsar escampats a tota la costa oest Irlandesa.

El duc de Medina Sidonia, que era l'encarregat de la flota, es veu que no tenia cap experiència en batalla i menys de navegació i així els va anar la cosa. No sé si és ell el que va dir la famosa frase que dóna títol a aquest blog o va ser algú altre. Al museu la frase és: Envié mis naves a luchar contra hombres, no contra los elementos. Jo no hi era i no sé exactament què es el que va dir aquell pobre senyor.

La Trinidad Valencera és el vaixell que es va enfonsar a Kinnaego Bay, Donegal. Una platja preciosa rodejada de petits acantilats.
Si mai heu estat, és una platja una mica remota i ara hi ha una carretera que baixa fins a la platja però al 1580 no crec que hi trobessin gaires camins. Un no pot deixar de preguntar-se com van poder sortir d'allà.

Els pobres sobrevivents dels naufragis ho van passar molt malament. Els Irlandesos, sent catòlics els volien ajudar, però els Anglesos, que en aquella època dominaven Irlanda van prohibir que fossin ajudats. Alguns ducs, fins i tot, els van fer lluitar per prendre algun castell sota la promesa de la llibertat però un cop el castell va se invadit, els van intentar matar. Només uns pocs van escapar.

Sé que l'Armada Invencible sortia a algun lloc als meus llibres d'història però mai em vaig interessar gaire, ara desprès de tants anys, ja sé una mica més.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3879
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR