e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Febrer del 2011

Eleccions

Avui a votar tothom.

Eleccions generals a Irlanda.  El que és segur és que Fianna Fáil no guanyaran de nou (espero).  Sembla que Sinn Féinn s'emportarà molts vots que abans anaven a Fianna Fáil.  Més per raons històriques que no pas d'opinió política ja que estan molt oposats: un de dretes, un d'esquerres.Aquestes raons històriques arriben a la guerra civil irlandesa.

Fianna Gael sembla que guanyarà potser amb coalició amb el partit laborista.  Ja veurem com acaba la cosa.

La veritat és que hi ha molt a arreglar en aquest país.Continuar llegint...

18 de Febrer del 2011

No ho aconseguiran mai

En els 19 anys que porto a Irlanda només he sentit parlar irlandès al carrer tres cops. Un dels cops al Gaelteacht.

A Irlanda, el primer idioma oficial d'Irlanda és l'Irlandès. Aquesta llengua va ser reconeguda com a llengua oficial a la Unió Europea l'any 2007 i segons el cens del 2002, hi ha 1.570.894 habitants que parlen irlandès i 2.180.101 que no el parlen.

Els Irlandesos estan molt orgullosos de ser irlandesos i de la seva cultura però estan deixant de banda la seva llengua. No fan cap esforç per mantenir-la.

És veritat que per treballar de funcionari, mestre i universitat s'ha de saber un mínim molt mínim d'irlandès. Però també és veritat que tota aquesta gent potser no faci servir l'Irlandès durant tota la seva carrera.

Hi ha dos tipus d'escola: la majoria fan l'ensenyança en anglès i una de les classes és...

Continuar llegint...

17 de Febrer del 2011

Opcions

Opcions

El primer Ministre ja va dimitir i ara estem de camí de les eleccions generals a Irlanda.

Els govern que ha manat els darrers anys ha aconseguit crear un país per gent rica. Si tens calers per fer coses les pot fer; si no en tens de diners, et toquen uns quants beneficis que sempre són d'agrair; però si tens justament prou per anar passant, més val que deixis la feina que a l'atur podràs fer moltes més coses.

Si traballes, anar al metge costa €50 si has de pagar, més la prescripció. Si has d'anar a l´hospital o t'ho pagues tú, o no vas, o has de pagar assegurança privada (que no cobreix la visita del metge de família). Si has de trobar algú que et cuidi els nanos per anar a la feina, mainaderes són tant cares que molts cops val més no acceptar la feina.
Si no treballes apart de l'atur també hi ha ajudes per els impostos, hipoteques,...

Continuar llegint...