e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Març del 2011

No envié mis naves a luchar contra los elementos

Mai m'havia agradat història. Ara que em faig gran i els meus interessos canvien, si la poso en contexte la trobo interessant i tot.

Un dels vaixells de la "Armada Invecible" va naufragar a uns 20 minuts de casa meva. Les restes es poden veure al Tower Museum a Derry i també hi ha monedes i altres aparells a l'Ulster Museum a Belfast.

Aquest vaixell era un vaixell comerciant peró expropiat per anar a batalla.

Les naus espanyoles van sortir a lluitar els anglesos. Al sud est d'Anglaterra, les naus angleses van sortir de port i van fer una maniobra que va tallar la tornada enrere de les naus espanyoles de manera que per sortir-se´n van haver de continuar viatge cap endavant. Si mireu un mapa, un cop passat l'estret entre Anglaterra i França, la única manera de tornar a...

Continuar llegint...

04 de Març del 2011

Eleccions a Irlanda

Eleccions fetes i grad devallada del Fianna Fail. Han notat els efectes dels problemes econòmics que han creat aquests darrers anys i també de la corrupció que hi ha al cercle polític.

Els verds també ho han pagat, que estaven en coalició amb Fianna Fail i els han deixat fer de tot sense cap entrebanc i les mesures "verdes" adoptades només han fet més car el manteniment de cotxes, que quasi bé és l'únic mitjà de transport en moltes àrees. Els monovolums no si paguen 700 euros l'any o més, i famílies grans els necessiten. Han aconseguit 0 escons.
L'únic bó que han fet és prohibir fumar a espais públics.

Ara hi haurà coalició entre Finna Gael, partit dretà i els laboristes. A veure com s'ho fan.Continuar llegint...

25 de Febrer del 2011

Eleccions

Avui a votar tothom.

Eleccions generals a Irlanda.  El que és segur és que Fianna Fáil no guanyaran de nou (espero).  Sembla que Sinn Féinn s'emportarà molts vots que abans anaven a Fianna Fáil.  Més per raons històriques que no pas d'opinió política ja que estan molt oposats: un de dretes, un d'esquerres.Aquestes raons històriques arriben a la guerra civil irlandesa.

Fianna Gael sembla que guanyarà potser amb coalició amb el partit laborista.  Ja veurem com acaba la cosa.

La veritat és que hi ha molt a arreglar en aquest país.Continuar llegint...

18 de Febrer del 2011

No ho aconseguiran mai

En els 19 anys que porto a Irlanda només he sentit parlar irlandès al carrer tres cops. Un dels cops al Gaelteacht.

A Irlanda, el primer idioma oficial d'Irlanda és l'Irlandès. Aquesta llengua va ser reconeguda com a llengua oficial a la Unió Europea l'any 2007 i segons el cens del 2002, hi ha 1.570.894 habitants que parlen irlandès i 2.180.101 que no el parlen.

Els Irlandesos estan molt orgullosos de ser irlandesos i de la seva cultura però estan deixant de banda la seva llengua. No fan cap esforç per mantenir-la.

És veritat que per treballar de funcionari, mestre i universitat s'ha de saber un mínim molt mínim d'irlandès. Però també és veritat que tota aquesta gent potser no faci servir l'Irlandès durant tota la seva carrera.

Hi ha dos tipus d'escola: la majoria fan l'ensenyança en anglès i una de les classes és...

Continuar llegint...

17 de Febrer del 2011

Opcions

Opcions

El primer Ministre ja va dimitir i ara estem de camí de les eleccions generals a Irlanda.

Els govern que ha manat els darrers anys ha aconseguit crear un país per gent rica. Si tens calers per fer coses les pot fer; si no en tens de diners, et toquen uns quants beneficis que sempre són d'agrair; però si tens justament prou per anar passant, més val que deixis la feina que a l'atur podràs fer moltes més coses.

Si traballes, anar al metge costa €50 si has de pagar, més la prescripció. Si has d'anar a l´hospital o t'ho pagues tú, o no vas, o has de pagar assegurança privada (que no cobreix la visita del metge de família). Si has de trobar algú que et cuidi els nanos per anar a la feina, mainaderes són tant cares que molts cops val més no acceptar la feina.
Si no treballes apart de l'atur també hi ha ajudes per els impostos, hipoteques,...

Continuar llegint...

08 de Gener del 2011

L'aigua a Irlanda del Nord

El director de la companyia d'aigues d'Irlanda del Nord ja ha dimitit.  I es que no va prendre cap mesura per atendre les emergències que es veien venir.  Se sabia que venia un temporal polar i quan ha arribat, la gent amb problemes d'aigua s'han trobat que no podian contactar la companyia d'aigües i aquesta no donava informació actualitzada del que passava.  I és un conyàs quedar-se sense aigua durant uns dies...

Quan vaig ser-hi a Barcelona aquests Nadals va sortir a la tele que moltes cases de Belfast s'havien quedat sense aigua degut a les baixes temperatures.

Moltes canonades peten quan es congelen i després, quan es descongelen és quan venen els escaps.  Amb els escaps ve la pèrdua d'aigua i a Irlanda, tant com del Nord com la República, no hi ha gaire.  I que falti aigua és greu.  Han agut de portar aigua d'Escòcia.  

Aquí passa poc que falti...

Continuar llegint...

05 de Gener del 2011

Comprar a internet

Fa anys que a Irlands faig compres a Internet.  Compro llibres, productes electronics, coses per a la casa, etc.  I trobo millors preus, més verietat, comoditat i bon servei.

Segur que si visqués a Barcelona no compraria tant a Internet.  Crec que quasi bé tot el que un necessita es pot comprar a ler tendes del bari o en un matí agafant el metro allà on calgui.

Aquí a Irlanda cada cop queden menys tendes "independents".  Ara cada població té centres comercials als afores, excepte les ciutats més importants, amb les mateixes cadenes de tendes que són generalment estrangeres.  De manera que es pot comprar el mateix a tot arreu però si vols alguna cosa diferent, no la trobes enlloc.  O sí, a Internet.

 Continuar llegint...

05 de Gener del 2011

IVA

El VAT (Value Added Tax), que és l'IVA (Impost del Valor Afegit) acaba de pujar a la Gran Bretanya.  D'un 17,5% a un 20%.

Aquí a Irlanda el tenim al 21,5% em sembla.  Els que vivim a zones a prop d'Irlanda del Nord hem de vuere si els preus a totes dues bandes de la frontera s'aproparan una mica més o no.  Ara per ara i en general, els productes són més cars a la República d'Irlanda i la gent a les zones frontereres viatja a Derry en el nostre cas o a la població de NI (Northern Ireland) més propera per fer les compres ja que surt més barat.  Si els preus s'acosten més potser que ens estalviem els viatges.

Tothom es queixa d'aquesta pujada.  Els comerciants han de intriduïr els nous preus a poc a poc per raons purament logístiques i quant més triguin, més diners perdràn.  Han de modificar els seus sistemes de venda i canviar totes les...

Continuar llegint...

04 de Gener del 2011

Sense neu

Ja era hora, la neu ha desaparegut.  Després de tres setmanes de veure només  el blanc de neu i gel, encara no m'he acostumat a veure el verd al jardi.

Han estat tres setmanes de no agafar el cotxe perquè les carreteres del voltant estaven intransitables.  Alguns cotxes portaven cordes lligades a les rodes i diuen que és una bona mesura d'emergència per no patinar si no es té res més.  En tres setmanes només he vist un cotxe amb cadenes i sembla que per l'hivern que vé mig poble en comprarà.

I després d'això, vaig a Barcelona i veig que la meva germana té cadenes al maletero...  Però qué fa amb cadenes si mai va a esquiar o a llocs on es necessiten?

Però això és igual, ella està preparada i jo no.Continuar llegint...

20 de Novembre del 2010

vinga, a parlar més del Facebook

Ara els nois del Facebook han anunciat (i crec que a hores d'ara el servei ja ha començat) un nou servei de correu electrònic.
És clar que ells diuen que el servei és el millor i que si això crea que altres serveis de correu electrònic gratuïts (com ara Gmail, Yahoo mail, Hotmail,...) desapareixen, què poden fer ells, pobrets...

Crec que està bé que entrin més serveis i es reparteixin el mercat, que per això està. Anirà bé per Facebook perquè enriquirà el seu model econòmic. També s'asseguren usuaris; molts dels milions que fan servir Facebook es subscriuran sense cap dubte. Els Facebook addictes tindran la tant esperada adreça de Facebook.

La competència haurà de millorar serveis per mantenir els usuaris.

Però tecnològicament no sé si és tant revolucionari. Internet és una...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 Següent Final