e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Febrer de 2011

Ryanair: la prova del nou per Aena

Assistim a un nou episodi en l’estratègia aeroportuària. Ara, ens trobem que Aena fa el joc a Ryanair en la seva política d’abandonament de l’aeroport de Girona i ocupació progressiva de l’aeroport del Prat. Totes dues qüestions són molt negatives pels interessos catalans.

Per Girona, pel seu aeroport, per la seva economia i pel seu sector turístic, és una mala notícia que la companyia de baix cost irlandesa elimini vols amb origen o destí a l’aeroport de Vilobí d’Onyar. El gran esforç que porta a terme el Govern de la Generalitat, la Diputació de Girona i les Cambres de Comerç d’aquesta demarcació i que ha fet possible, els darrers anys, la consolidació de l’aeroport gironí entre els deu primers d’Espanya, podria veure’s abocat al fracàs.

D’altra banda, a Barcelona, l’estratègia d’Aena de convertir el Prat en un aeroport especialitzat en vols Low Cost, amenaça greument el seu hipotètic paper de hub intercontinental.

Si els aeroports catalans fossin gestionats, des de Catalunya, i només responguessin a interessos catalans, ningú no dubta que aquesta operació Ryanair no seria possible. Els gestors aeroportuaris, d’un i altre aeroport, lluitarien per aconseguir la permanència  a Girona i per evitar la implantació a Barcelona.

Quan sembla que el nou model aeroportuari es comença a moure i podria evolucionar cap a una real gestió individualitzada dels aeroports espanyols, aquest episodi esdevé una autèntica prova del nou per avaluar la sinceritat dels plantejaments del ministre de Foment.

Si, fruït del nou decret de tarifes, s’aconsegueix que aquestes contribueixin a convèncer l’aerolínia irlandesa a mantenir-se a Girona, és que anem pel bon camí. Si, en cas contrari, Girona no pot aplicar un règim tarifari que fomenti els vols de Ryanair i aquests fugen cap a Barcelona, vol dir que Aena continua defensant la seva tradicional estratègia aliena als interessos de Catalunya.

El mercat aeri europeu liberalitzat comporta que les companyies aèries tinguin un gran marge d’actuació per ocupar mercat. Però també, les autoritats aeronàutiques juguen, a cada país, un paper de defensa dels respectius interessos territorials.

Veurem si els interessos territorials d’Aena acaben a Madrid-Barajas o si, per una vegada, aposten per Catalunya.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3484
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR