e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Novembre de 2010

Les infrastructures de Catalunya necessiten el canvi

Quan es passa balanç dels set anys del tripartit hom arriba a la conclusió que un dels aspectes més negatius de l’acció de govern han estat les infrastructures. Per molts motius. Vegem-ne alguns:
Les infrastructures catalanes ja no es projecten des de Catalunya. S’ha trencat el  que havia estat un dels principals actius del pujolisme: la convicció que la Generalitat era responsable de tot el que passava al país encara que no estigués sota la seva competència legal. De decidir, des de la plaça de Sant Jaume, on es construiria la tercera pista i la nova terminal de l’aeroport, o per on passaria el TAV en el seu traçat en terres catalanes, s’ha passat a deixar en mans dels alts funcionaris de Madrid totes les decisions importants: el quart cinturó com a darrer exemple.

Les continues picabaralles entre els tres socis han comportat l’aturada de moltes inversions i el retard, el sobrecost i la pèrdua de prestacions de moltes altres. Les actuacions per fer front a la sequera i túnel de Bracons en són proves irrefutables.

No s’ha aconseguit que l’administració de l’Estat hagi iniciat ni una sola obra nova a Catalunya, ni que en tingui cap en fase avançada de planificació. Les grans obres que s’executen avui dia són totes fruit del pacte del Majestic, molt i molt més profitós per al país que no pas el famós “gobierno amigo”.

S’ha abandonat la recerca de l’equilibri territorial entre la metròpolis barcelonina i la resta de Catalunya. A tota l’era Pujol, hi havia un balanç del  50% entre les inversions a un i altre àmbit. Ara, l’Àrea Metropolitana ja concentra prop del 70% dels recursos aplicats en infraestructures.

S’ha burocratitzat l’administració fins a extrems ridículs. Una responsabilitat que, era assumida per un alt càrrec avui en requereix cinc, amb volums de feina equivalents.

No s’ha comptat ni amb les empreses, ni amb els professionals ni, amb les consultores catalanes, afavorint els grups, amb seu a la capital de l’Estat que, cada dia, tenen més percentatge de les licitacions. I, paral·lelament, no s’ha donat suport a l’expansió de les nostres empreses en la seva expansió estatal i internacional.

El balanç podria continuar encara amb episodis, ben poc galdosos, de l’actuació del tripartit. No cal. Val més prendre’n nota i pensar en un demà que ha de ser capaç de superar totes les facècies...De fet, és el que desitgen molts i molts catalans!Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1757
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR