e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 d'Abril del 2012

Les trampes del pressupost de Rajoy

L’objectiu principal que havien de tenir els primers pressupostos generals del govern Rajoy era contribuir a generar confiança – país. La magnitud i sobretot de la credibilitat dels ajustaments han estat analitzades amb molta atenció per part de les autoritats europees i sobretot per aquells que – despectivament – anomenem els mercats, i que no son altres que els qui ens deixen els mils de milions d’euros que la hisenda pública espanyola necessita per anar tirant.

 El veredicte ha estat implacable. Suspens. I no podia ser de cap altra manera. Són una pressupostos tramposos i covards. M’explico amb xifres. La magnitud a quadrar era de l’ordre d’uns vint-i-sis mil milions d’Euros. El mecanisme aplicat pel govern ha consistit en ajustar gairebé al cinquanta per cent ingressos i despeses. Segons les pròpies dades del Ministeri d’Hisenda les mesures fiscals aplicades...

Continuar llegint...

01 de Febrer del 2012

Spanair cau: la lluita continua

Aquests dies s’està parlant molt de la fallida de SPANAIR. Als aeroports, al carrer, a les ràdios i televisions... I s’escriu molt entorn la qüestió, als mitjans convencionals i on-line i a les xarxes socials. Totes les opinions són legítimes, però  no tot el que s’expressa mereix el mateix crèdit. Les habituals filipiques anti-catalanistes de la Brunete mediàtica i l’estultícia d’algunes piulades rivalitzen a veure qui crucifica més alt en Ferran Soriano i els governs de la Generalitat i d’altres institucions catalanes. Soc dels qui no m’agrada respondre la insídia i la desqualificació barata. Per, en canvi, crec que val la pena aportar un xic de rigor a la controvèrsia: algunes xifres ens poden ajudar a centrar els raonaments.
 
Les primeres dades, que resulten molt espectaculars son les que reflecteixen...

Continuar llegint...

19 de Desembre del 2011

Investidura de Rajoy: Catalunya a l’aguait

Estem a unes hores de la investidura, com a nou president espanyol, de Mariano Rajoy, guanyador de les passades eleccions generals en el global d’Espanya, exceptuant a Catalunya i Euskadi.  

Entre avui i demà, els diferents partits que estem representats al Congrés, escoltarem quines són les propostes del futur president, de les que esperem, sobretot, un pronunciament en dos temes concrets: política catalana i política econòmica. En clau nacional, des de Convergència i Unió, volem una postura clara de Rajoy respecte qüestions tant importants com l’aprovació d’un pacte fiscal que ens atorgui un sistema de finançament igual al concert econòmic que ajudi a millorar la situació financera i que acabi amb una fugida de diners constants dels catalans cap a l’estat espanyol, sense retorn. Pels 16 diputats de CiU, el pacte fiscal i el respecte absolut a la...

Continuar llegint...

09 de Novembre del 2011

Admirable senyora Chacón

Acabo de llegir les seves declaracions d’ahir a Reus sobre l’aeroport d’aquesta laboriosa ciutat, de la qual el seu partit ha perdut l’alcaldia en la darrera contesa electoral. Vostè que es una de les persones més ben informades de les Espanyes ens diu que la culpa que la companyia Ryanair hagi deixat de volar en aquest aeroport es del govern de la Generalitat. No voldria dubtar ni un moment de la seva sempre rigorosa capacitat argumental ni fer creure als lectors que vostè mai de la vida, des de la més tendre infantesa hagi faltat a la veritat. No voldria tampoc creure que les cagarines s’hagin apoderat dels seus estrategs de campanya i l’hagin impel·lit a vomitar un fil argumental tant delirant com farcit de psicodèlia 'guai' d’aquella que tants vots li dóna.

Estic segur que vostè coneix perfectament que l’aeroport de Reus pertany a una empresa AENA, depenent del ministeri...

Continuar llegint...

26 d'Octubre del 2011

El corredor de la Mediterrània, prioritari?

Amb gran goig la societat catalana (en el sentit més ampli de països catalans) va festejar la setmana passada, la proposta d'inclusió de l'anomenat corredor de la Mediterrània a la xarxa prioritària europea.

Cal reconèixer, d'entrada, la gran habilitat i l'enorme audàcia del ministre de Foment, capaç de dibuixar-ho tot i de no comprometre res, llevat de l'AVE de la seva terra gallega.

L'esquema ferroviari bàsic de la península ha inclòs tota mena d'itineraris, els que responen a la lògica (com el corredor de la Mediterrània, els habituals radis centrats a Madrid (com el del Mediterrani, en encertada denominació del professor Germà Bel) i invents d'una transversalitat sospitosa com el del Mediterrani-Cantàbric, o el que porta de Sines a València, passant, es clar, per Madrid.

Línies ferroviàries per mercaderies i...

Continuar llegint...

14 de Setembre del 2011

Darreres hores del Zapaterisme

Aquesta setmana el Senat celebra el seu darrer ple ordinari abans de la dissolució de les Corts. La setmana entrant serem els diputats qui acomiadarem la legislatura. Allò que va començar com un miratge enlluernador, acabarà com el rosari de l’Aurora.

D’ençà aquell “apoyaré el Estatut que apruebe el Parlament de Catalunya” fins a la reforma exprés de la Constitució, amb el bulldòzer ppsoero trinxant l’esperit constitucional i expulsant-ne del consens a catalanistes i a l’esquerra, només han passat vuit anys.

D’aquell “tarannà”  simpàtic i d’aquell empatx de mesures pretesament progressistes, fins a l’agònica segona legislatura, hi ha un recorregut tant costa avall que l’únic destí del president Zapatero serà la pitjor de les mediocritats històriques.

Però...

Continuar llegint...

03 de Juliol del 2011

El "seu" interès general

El concepte de “interés general del Estado” és una de les eines més utilitzades per barrar el pas a les legítimes demandes d’autogovern per part de Catalunya.

Divendres passat, a Girona, el Secretari d’Estat de Transport, Isaías Taboas, va ser contundent en relació a les demandes de la societat gironina, en relació al traspàs de l’aeroport de Vilobí: no es contempla la seva transferència a la Generalitat perquè és d’interès general!

Més enllà de la lògica frustració, això provoca, en unes circumstàncies com les actuals, la sensació que el binomi AENA – RYANAIR sembla estar treballant en idèntic sentit: consolidar l’Aeroport del Prat com el gran centre d’operacions de la companyia irlandesa a la península ibèrica, tot concentrant-t'hi la base...

Continuar llegint...

11 de Maig del 2011

Camí de retorn cap a la federació catalana del PSOE

Els socialistes catalans han votat disciplinadament amb el PSOE i amb la Rosa Díez contra el pagament del Fons de Competitivitat, aquest any. Una diferencia de 7 vots entre el si i el no, que tant sols l’abstenció dels 25 diputats del PSC podia haver tombat a favor dels interessos de Catalunya.
Un episodi més.
Només, un episodi més?

Crec sincerament que no. Tant la intervenció de la portaveu del Grup Socialista, la catalana Montserrat Colldeforns, com les declaracions públiques i les converses de tu a tu als passadissos del Congrés amb els diputats del PSC, em deixen molt més preocupat. El camí de retorn cap a la Federació catalana del PSOE ja no sembla tenir retorn. La prioritat en l’acció política és la consolidació del projecte socialista espanyol.
Quan, després del sonat fracàs de les finances del tripartit, hom escolta les...

Continuar llegint...

29 de Març del 2011

El president Mas a Madrid

Aquesta setmana, el President de la Generalitat ha estat a Madrid. Per primera vegada, després de la seva presa de possessió, ha estat el protagonista de dues compareixences, davant la societat civil i els mitjans de comunicació de la capital. Els qui el coneixem prou bé, no ens hem sorprès gens ni mica del que ha exposat, ni tampoc de com ho ha explicat.

Una convençuda defensa de les dràstiques mesures de contenció de  la despesa pública de la Generalitat li serveix com a carta de presentació per a poder plantejar sense embuts dues qüestions fonamentals. La primera, d’abast conceptual, consisteix en la seva visió de l’administració pública que pretén fer eficient i austera. La segona, sota una òptica catalana, és la defensa del pacte fiscal que considera imprescindible per a garantir el futur d’un país “que ha viscut per...

Continuar llegint...

21 de Febrer del 2011

Ryanair: la prova del nou per Aena

Assistim a un nou episodi en l’estratègia aeroportuària. Ara, ens trobem que Aena fa el joc a Ryanair en la seva política d’abandonament de l’aeroport de Girona i ocupació progressiva de l’aeroport del Prat. Totes dues qüestions són molt negatives pels interessos catalans.

Per Girona, pel seu aeroport, per la seva economia i pel seu sector turístic, és una mala notícia que la companyia de baix cost irlandesa elimini vols amb origen o destí a l’aeroport de Vilobí d’Onyar. El gran esforç que porta a terme el Govern de la Generalitat, la Diputació de Girona i les Cambres de Comerç d’aquesta demarcació i que ha fet possible, els darrers anys, la consolidació de l’aeroport gironí entre els deu primers d’Espanya, podria veure’s abocat al fracàs.

D’altra banda, a Barcelona,...

Continuar llegint...
Inicio Anterior 1 2 3 4 Següent Final