e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Juny de 2013

Volen fer descarrilar la Consulta 2014

¿Què tenen en comú, en relació a la situació catalana, Alfonso Guerra, el fiscal Jiménez Villarejo, els sospitosos habituals de les tertúlies de l'extrema dreta, el Govern del PP i, llevat d'excepcions molt honroses, el conjunt de l'opinió pública espanyola? La seva dogmàtica incapacitat per entendre els canvis profunds que estan sacsejant la societat i la vida política del país. Per a tots ells, l'avenç del sobiranisme és, en el millor dels casos, un moviment conjuntural fruit d'una deriva irracional condemnada al fracàs o, en les versions més elaborades, una iniciativa maquiavèl·lica de les tradicionalment dòcils elits locals que, amb un interès purament egoista, han atiat des de dalt la foguera independentista per dissimular corrupteles inconfessables o, al capdavall, per acabar negociant com un vulgar xantatgista un nou sistema de finançament.

Aquesta visió, compartida de manera vergonyant pels sectors més retardataris i conservadors de l'esquerra catalana de matriu federalista, és políticament miop. Es nega a prendre en consideració l'esgotament i la frustració de l'encara recent negociació estatutària, la percepció molt majoritària d'espoli fiscal que es respira arreu i, més en general, que els constrenyiments nacionals que es van acceptar, de més o menys bon grat, d'ençà de l'inici de la transició han saltat literalment pels aires: el centre de gravetat del catalanisme s'ha desplaçat de l'autonomisme a l'independentisme. I si ho ha fet no ha estat pas com a producte d'un rentat de cervell col·lectiu promogut pel Govern de la Generalitat valent-se de la televisió pública catalana. Més aviat al contrari: la ciutadania és la que s'ha situat al capdavant del procés, tal com va quedar ben demostrat amb la multitudinària manifestació del darrer Onze de Setembre.

Paradoxalment, els grans poders econòmics i mediàtics locals, que durant anys i panys han extret rèdits considerables de la situació de dependència de Catalunya, han entès força millor el que està succeint. Per a ells és obvi que el procés d'avenç cap a la plena sobirania nacional constitueix un desafiament de primer ordre al seu estatus històricament privilegiat. I és per això que malden per fer valer la seva influència sobre el centredreta catalanista per fer descarrilar el Pacte per la llibertat. La democràcia, sempre que no afavoreixi els seus interessos, és un destorb que cal treure d'enmig.

Uns i altres, copsin o no cap a on bufa el vent, faran mans i mànigues per impedir la consulta del 2014. Prenguem-ne nota i, sobretot, no els fem el joc.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1607
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR