e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Gener de 2012

Salmond planta cara, Mas s'arronsa

El primer ministre britànic, David Cameron, ha mogut peça en relació al referèndum escocès sobre la independència. Probablement amb una intencionalitat tàctica gens innocent, ha emplaçat el govern d'Alex Salmond a promoure la consulta abans de divuit mesos i a evitar la pregunta multiopció que defensa el Partit Nacional Escocès (SNP). Lògicament, aquest no accepta les condicions que volen imposar els britànics en considerar-les una intromissió als afers interns d'Escòcia i ja ha fet públic que se celebrarà a la tardor de 2014. S'inicia, ara, inevitablement, una batalla política per veure en quines condicions la ciutadania escocesa exerceix democràticament el dret a decidir el seu futur.

Fa goig de veure, vist des dels Països Catalans, que un conflicte polític d'aquest abast es gestioni d'una manera tan impecablement democràtica. L'Estat espanyol, ancorat en una cultura autoritària, gens procliu a l'acceptació de la diversitat, seria incapaç de governar una situació similar amb intel·ligència política i un mínim de sentit històric una manera elegant d'anomenar el que es coneix, més comunament, com a sentit del ridícul. Només cal recordar l'accidentada peripècia de l'Estatut de Catalunya, l'airada reacció a l'organització de les consultes populars sobre la independència o, ara, la irresponsable manca de reflexos davant la fi de la violència a Euskal Herria.

Malauradament, mentre Escòcia avança decididament cap a la plena sobirania nacional, el centredreta catalanista continua mantenint una trista ambigüitat pel que fa al significat real de la seva tan publicitada transició nacional i la possible consulta sobre el Concert Econòmic. Poruc i al·lèrgic al conflicte institucional, el govern de CiU s'estima més trobar el suport del PP que no pas pactar una agenda política de futur i acceptar el diàleg per anar endavant que li ofereix l'independentisme democràtic d'esquerres. Salmond planta cara, Mas s'arronsa.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1799
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR