e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Febrer de 2010

PSC i CiU, porucs amb el dret a decidir

Arriba una nova tongada de consultes populars sobre la independència. Després de l’experiència del desembre, una vuitantena de municipis catalans seran l’escenari d’una iniciativa que fa possible que els ciutadans i les ciutadanes es puguin pronunciar en llibertat sobre una qüestió transcendent que, amb les limitacions que ens imposa l’actual marc jurídico-polític, no està permès de plantejar legalment.

Les consultes populars sobre la independència són simples exercicis de gimnàstica democràtica que tenen únicament un valor simbòlic. I, amb tot, constitueixen una eina poderosa per tal que la ciutadania entengui que l’exercici del dret a decidir és pot plantejar en una marc de normalitat i sense crispació social. Ningú no pot amagar que els plantejaments independentistes gaudeixen cada vegada de més acceptació; fins i tot per part de sectors que, fins fa quatre dies, recitaven a l’uníson i sense gaires manies l’enfadosa cantarella autonomista del catalanisme conservador o adoraven de manera gairebé religiosa el mite progre d’una federalització d’Espanya eternament ajornada. No és per casualitat, doncs, que les consultes estiguin obtenint uns resultats prou significatius pel que fa a la participació.

Les direccions de PSC i CiU estan incòmodes davant el fenomen de les consultes sobre la independència. Tant l’una com l’altra són porugues de mena. La primera, ja prou castigada pel PSOE i l’opinió pública espanyola pel fet d’haver comès el pecat d’haver obert les portes del Govern de Catalunya a Esquerra, no es vol complicar la vida amb una iniciativa que li trenca els esquemes ideològics i que va més enllà del que pot pair. I la segona, oblidades ja les abrandades vel·leïtats patriòtiques de la primera part de la legislatura, perquè entra en contradicció amb l’actual estratègia d’Artur Mas i Duran i Lleida de començar a teixir acords de futur amb el govern espanyol per després de les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

Aquí, més enllà de l’amplíssim espectre de sensibilitats que integra el sobiranisme civil, l’única força política que es mobilitza decididament per al sí a les consultes i al dret a decidir és Esquerra. Sé que és una conclusió obvia però no em puc resistir a la temptació de deixar-la caure per a qui pugui interessar. Queda dit.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1104
1
Comentaris afegits 
manel (Molins de Rei) 26-02-2010 - 14:57
Dius que son consultes populars ? Llavors perquè voleu ERC agafar-se com a liders i fer campanya a la Generalitat, por a Reagrupament o a la CUP, altres si hi son populars (fora dels partits politics ) fan el que demana el poble, deixar treballar
TORNAR