e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Desembre de 2014

President, tregui les urnes!

 

Després de tres anys anys de mobilització ciutadana coronada per la participació massiva a la convocatòria del 9N, el procés cap a la independència corre el risc de restar atrapat en un paradoxal cul-de-sac. Ara, quan seria l'hora de passar a l'acció amb la confiança d'obtenir una àmplia majoria sobiranista al Parlament, la mateixa convocatòria electoral, la necessitat de la qual no discuteix gairebé ningú, sembla haver esdevingut més un problema que la continuïtat natural de tot allò que s'ha fet fins ara.

El President de la Generalitat, sensible probablement a les crítiques de manca d'iniciativa política i al difícil moment de les històriques sigles que encapçala, ha jugat les cartes amb una audàcia innegable, per utilitzar la terminologia un xic canalla que ara es porta. Des del cop de timó en les setmanes prèvies al 9N, quan el pols amb l'Estat havia arribat al zenit, s'ha capbussat ben conscientment en una dinàmica tendent a reforçar la seva figura com a garant i únic capdavanter del procés, molt per davant de la resta de forces polítiques i del mateix sobiranisme civil. És una maniobra comprensible des de la lògica del centredreta catalanista, que anhela recuperar el pes perdut en els darrers anys, però contraproduent des del punt de vista dels interessos col·lectius. I això perquè, en situar la seva llista electoral com a punt de partida, essencial i irrenunciable, ha posat en tensió el conjunt del moviment sobiranista, generant una dinàmica enrarida que, en realitat, és gratuïta i no té raó de ser.

El procés ha estat, fins ara, una experiència d'èxit. I ha pivotat sobre tres eixos que, més o menys dialècticament, amb contradiccions però empenyent sempre endavant, ens han portat fins allà on som: les institucions democràtiques, els partits polítics i una àmplia amalgama formada per la societat civil i els moviments socials amb l'ANC i Òmnium jugant-hi un paper de primer ordre. La proposta, unilateral de firar-ho tot a una llista presidencialista capgiraria d'arrel aquest esquema sense donar, a més, cap garantia d'un avenç significatiu en el número d'escons, Es tracta, en la millor de les hipòtesis, d'un error de càlcul de l'entorn de més confiança del President que, si no es recondueix amb urgència, esquinçarà irremeiablement la cohesió del conjunt del sobiranisme.

Continua havent-hi espai de sobres per teixir amplis acords programàtics i estratègics entre els múltiples agents polítics que defensen l'exercici del dret a decidir i la independència. Superem, doncs, d'una vegada, el cul de sac actual, anem per feina i evitem que l'agenda espanyola acabi per empantanegar el procés. President, tregui les urnes!

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
923
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR