e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Novembre de 2012

La Catalunya autonomista dels darrers trenta anys és, definitivament, una andròmina inservible. El procés que ens ha de conduir a assolir la plena condició d'Estat està modificant els equilibris de poder i els vells esquemes ideològics que han definit el paradigma dominant d'ençà dels inicis de la transició postfranquista. La manifestació de l'#11S2012 ha estat el detonant d'un seguit de canvis en profunditat que, de vegades ben visibles, d'altres no tant, comencen a afectar la mateixa autopercepció de la societat catalana i, en conseqüència, la seva evolució futura. Vivim, ras i curt, un període d'acceleració històrica.

Les víctimes principals de tot plegat, són, sens dubte, l'esquerra tradicional de matriu soi-disant federalista i la dreta espanyolista, ambdues lligades estretament al model d'Estat vigent. El desconcert i la manca de capacitat per entendre el que està succeint al país, un fenomen particularment palès en el cas del PSC, sense rumb i a la deriva, els situa ben lluny de la centralitat política.

El cas de la dreta catalanista és tota una altra cosa. Desempallegant-se del bagatge pusil·lànime i pactista, marca de la casa, CiU sembla determinada, ara, a apostar per l'exercici del dret a decidir. Arrossegat per la mobilització ciutadana i amb por de quedar definitivament desplaçat, Mas ha escenificat un audaç viratge cap a postulats sobiranistes. Està per veure, amb tot, si serà capaç de posar en solfa el projecte, sobreposant-se a les maniobres de Duran i Lleida i, sobretot, a les pressions de l'espessa xarxa d'interessos econòmics que s'ha anat teixint al voltant del catalanisme conservador durant anys i panys.

Les classes mitjanes i els sectors populars, marginats secularment dels cercles de poder més nostrats, tenen l'oportunitat de jugar un rol de primer odre en la ruta cap a la independència. Si la dreta catalanista cau en la temptació de servir-se patrimonialment de l'Estat català, una mica com una mera operació lampedusiana –canviar-ho tot per tal que res no canviï–, l'independentisme democràtic d'esquerres té, per contra, l'obligació d'esdevenir el referent, de present i de futur, d'aquests nous sectors socials emergents. Un motiu de pes, doncs, per fer costat a l'Esquerra Republicana d'Oriol Junqueras a les transcendentals eleccions del 25N, fent camí cap a Ítaca.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1395
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR