e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Novembre de 2011

El resultat de les eleccions espanyoles del 20N pot condicionar fortament el terreny de joc de la política catalana amb vista als propers anys. La probable majoria absoluta de la dreta espanyola, amb un programa recentralitzador i ultraliberal que fa feredat, col·locarà novament el país en una situació per a la qual les velles receptes de sempre seran paper mullat. I és que en el nou escenari, per molt que dolgui a Duran, el marge de maniobra del catalanisme conservador per assajar els jocs de mans als quals ens té acostumats històricament serà cada cop més exigu. Sense voluntat de fixar uns mínims programàtics de país –més enllà de les ambigüitats del pacte fiscal–, de plantar cara a l'Estat i de donar joc, de veritat, no com a mera comparsa, a l'independentisme democràtic d'esquerres i al sobiranisme civil, l'alternativa catalana a Madrid no s'arribarà ni a plantejar.

El PSC tampoc no ho tindrà fàcil en el nou context. Immers en una crisi d'identitat sense solució a curt termini, res no fa pensar que Chacón vulgui fer res per modificar la trista postració dels socialistes nostrats als interessos del PSOE. I això, en una conjuntura de crisi econòmica com la present, en la qual els treballadors i les classes populars catalanes la ballen magra, en bona part a causa de la manca de sobirania fiscal de Catalunya.

El probable retorn del PP al capdavant del Govern espanyol demana, doncs, coratge, resolució i idees clares al conjunt de les forces polítiques catalanes. No sembla, però, que ni el centredreta catalanista ni l'esquerra de matriu federalista estiguin en condicions d'articular, per si mateixes, una proposta gaire acabada ni eficaç en clau de país. Només la presència de parlamentaris independentistes a Madrid, com Alfred Bosch o Joan Tardà, pot garantir, almenys, que algú alçarà la veu en defensa de la nació catalana i empenyerà, amb totes les seves energies, la resta de forces polítiques per tal de mantenir uns mínims de dignitat davant l'Estat. Ni Duran, ni Chacón; diem sí a Catalunya!

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1131
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR