e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Setembre de 2009

La consulta popular per la independència d’Arenys de Munt ha sacsejat l’opinió pública catalana. El fet de transcórrer d’una manera cívica i festiva i que la ciutadania s’hi hagi pogut manifestar en un clima de llibertat ha estat la clau de tot plegat. El compromís actiu de les forces polítiques amb representació al consistori —amb la trista excepció d’un PSC que ha quedat, sol i fotut, en fora de joc— apunta prou clarament la direcció que cal seguir en els propers mesos en l’articulació d’iniciatives de característiques similars: és necessari comptar amb la complicitat dels ajuntaments, aconseguir un consens bàsic entre les principals forces polítiques que en formin part i implicar al màxim la societat civil en la seva organització. I és que més enllà del signe final del resultat de la votació, el que realment compta és aconseguir registres significatius de participació (el 41 per cent d’Arenys de Munt no està gens malament!). Només així l’efecte exemplaritzant de les consultes contribuirà a legitimar progressivament el dret a decidir davant el conjunt de la societat.

Els exercicis de “gimnàstica democràtica” com el d’Arenys de Munt tenen, és cert, un valor merament simbòlic. Ningú no pot amagar, però, que els plantejaments independentistes gaudeixen cada vegada de més acceptació; fins i tot per part de sectors que, fins fa quatre dies, recitaven a l’uníson, i sense gaires manies, l’enfadosa cantarella autonomista del catalanisme conservador o adoraven de manera gairebé religiosa el mite “progre” d’una federalització d’Espanya eternament ajornada.

Sóc dels que penso que, com a nació, els Països Catalans són lluny de poder materialitzar políticament i de manera efectiva el dret a decidir. Més enllà de la significació d’Arenys de Munt encara ens queda molta feina a fer en altres àmbits, del carrer a les institucions i en el terreny directament electoral. I és precisament per això que no podem renunciar a la força d’una eina com la de les consultes populars per la independència. Un instrument de gran potencialitat simbòlica, pedagògica i ideològica; sempre i quan, és clar, s’usi amb responsabilitat, amb intel·ligència política, sense sectarismes de capelleta i amb tremp i geni organitzatiu al darrere.

Els independentistes som corredors de fons, no velocistes “glamurosos” amb ganes de sortir a la foto. Però fins i tot els corredors de marató fan exercicis gimnàstics per aguantar el pes dels quilòmetres. A la feina, doncs, i bona sort!

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1312
3
Comentaris afegits 
Fina Sais (Calonge) 21-09-2009 - 16:33
No ens barallem més entre nosaltres, per favor. Només guanyarem anant tots plegats en una mateixa direcció. Unitat, unitat, unitat!
Quim (Arenys de Mar) 18-09-2009 - 12:06
Algú em pot aclarir si aquest noi que s'autopresenta com a impulsor del referèndum d'Arenys de Munt és diu Jiménez o Ximenis? Al final acabaré pensant que té doble personalitat. Quin personatge!
Hayek (Barcelona) 18-09-2009 - 10:31
"Els d'ERC són uns paràsits i uns aprofitats" L'impulsor del referèndum d'Arenys acusa Esquerra d'apropiar-se de la seva feina. (noticia d'avui). TOTS ELS POLÍTICS SOU UNS PARÀSITS, PERÒ ALGUNS HO SON MÉS QUE ALTRES!!! Lòpez no tens vergonya!
TORNAR