e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 d'Abril de 2013

Massa tard per retornar al 'pactisme'

L'Estat espanyol havia optat, fins ara, per combatre el procés sobiranista català amb tècniques de guerra psicològica amb l'objectiu d'intoxicar i confondre l'opinió pública. Aquestes pràctiques, promogudes molt probablement per grups associats als serveis d'intel·ligència i que han gaudit d'una àmplia cobertura informativa per part dels mitjans afins, han aconseguit incidir en l'agenda política però, a l'hora de la veritat, no sembla pas que hagin modificat significativament els grans corrents de fons del moment: el sentiment independentista continua ben present, i de forma majoritària, al si d'amplíssims segments de la societat.

Ara, després d'una dosi de pal, arriba el torn de la pastanaga: el Govern de Rajoy, que confia en una ampliació del dèficit que li permetrien les autoritats europees del 4,5 al 6 per cent està donant a entendre que podria flexibilitzar les condicions draconianes que ha imposat al molt necessitat Govern de Catalunya -amb un sagnant sostre de dèficit del 0,7 per cent, que malviu al llindar del col·lapse financer. Tot plegat, naturalment, a partir d'un acord tàcit per refredar l'agenda nacional i oblidar el compromís de convocar el referèndum sobre la independència, l'any 2014. Els corifeus mediàtics d'una sortida d'aquest tipus apunten, fins i tot, que l'operació es podria dur a terme sense una renúncia explícita a la consulta: només caldria que el president Mas acceptés no moure peça mentre el més que previsible recurs al Tribunal Constitucional s'anés allargant in eternum.

L'alternativa que acaricia el Govern espanyol no soluciona, ni de bon tros, el plet nacional català. De fet, ni tan sols s'acosta al tímid pacte fiscal que proposava el centredreta catalanista fins a la vigília del darrer Onze de Setembre. I, tot i així, els sectors més rancis del catalanisme conservador s'entesten tossudament a presentar aquesta fugida endavant com una gran oportunitat. Són, és clar, els mateixos que volen desfer el camí i retornar al vell pactisme de tota la vida.

El debat especulatiu i de vol gallinaci que promou aquests dies la premsa de tradició sociovergent no ens condueix enlloc. Al capdavall, al marge de conxorxes d'una o altra mena, l'avenç cap a la independència depèn d'un actor fonamental: la ciutadania. I l'aposta d'Esquerra no és altra que atorgar-li tot el protagonisme, ampliant els marcs institucionals per exercir la democràcia i construir una República Catalana amb ambició social i vocació de modernitat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1291
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR