e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Desembre de 2012

La formació del Parlament i el nou Govern de Catalunya s'inscriu en un context excepcional que fa que les categories pròpies de l'inici d'una legislatura ordinària no siguin útils en el pla analític ni tampoc pel que fa al tipus de negociació que s'ha establert entre les forces polítiques més directament implicades en el procés. I això perquè, d'una banda, els efectes de la crisi econòmica sistèmica i de l'escanyament financer al qual el Govern espanyol està sotmetent a la Generalitat són cada vegada més palesos i, de l'altra, perquè l'horitzó de la consulta sobre la independència genera un camp de possibles aliances que, probablement, no seria concebible en un context de plena normalitat.

Esquerra Republicana, segona força de la cambra i primera en l'àmbit de les esquerres, està obligada a establir, per sentit de país i vocació de lideratge nacional, algun tipus d'entesa amb el president Mas per tal que aquest formi un Govern que pugui abordar els principals reptes de futur amb l'estabilitat parlamentària suficient. Això passa per concretar al màxim la celebració de la consulta per la independència i per garantir que, fins allà on sigui possible, el pes de la crisi no recaigui en les ja prou sofertes espatlles de les classes mitjanes i els sectors populars. No es tracta pas d'arrossegar la dreta catalanista a un terreny de transformacions socials que va en contra de la seva mateixa essència; però sí de fer-li renunciar definitivament al biaix ideològic que ha determinat bona part de les retallades que CiU ha impulsat durant el seu període d'estreta complicitat amb el PP.

La nació catalana està immersa en un context de profundes mutacions. I, ara com ara, l'Esquerra Republicana encapçalada per Oriol Junqueras és l'única força amb voluntat de centralitat que pot garantir que el procés de transició cap a la independència es planifiqui i s'executi com correspon: en un marc d'àmplies enteses polítiques, amb fondes complicitats amb la societat civil, sense renuncies i posant per davant la claredat estratègica a la verborrea buida de contingut. Més enllà de la disjuntiva Govern-no Govern un assumpte més contingent que no sembla es tracta d'iniciar el camí que ens ha de conduir a la independència amb fermesa i sense actituds dubitatives. Només així assolirem un objectiu fonamental que mai com ara havíem tingut a les envistes.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1348
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR