e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Gener de 2011

L' 'avi' Pujol, independentista?

Mai no he estat pujolista. La via autonomista que ell va encarnar, amb autoritat, durant un llarg període de la història recent de Catalunya es pot mitificar, si es vol, des de la distància; per poca exigència nacional que es tingui, però, el balanç final de la seva obra de Govern és desigual i francament decebedor. Això no significa, és clar, que el discurs assajat per l'esquerra oficial del país i els intel·lectuals progres del seu entorn, identificant mecànicament Jordi Pujol amb la dreta, sense cap més atribut, no hagi estat prim, superficial i poc convincent: la significació de la seva figura de polític i ideòleg, antifranquista, d'una catalanitat insubornable i més marcat per un humanisme cristià fondament viscut que no pas pel liberalisme econòmic, no es pot despatxar, com si res, amb quatre tòpics gastats per a ús propagandístic.

Dit això, és ociós assenyalar que, sobre el paper, qualsevol independentista podria subscriure tranquil·lament bona part de les afirmacions contingudes al seu comentatdíssim escrit Del Tribunal Constitucional a la independència. Passant pel Quebec. I, amb tot, no trobo gens seductora aquesta imatge, que ha alimentat durant una pila d'anys els somnis més humits d'un grapat de catalanets i catalanetes, d'un avi Pujol secretament independentista malgrat una pràctica institucional rabiosament autonomista. I és que, durant el 23 anys de la seva presidència, aquesta va ser una trista coartada per justificar tota mena de renúncies nacionals i componendes vergonyants amb la classe política espanyola. I es veu a venir que ara, si ningú no hi posa remei, el pseuodindependentisme pujolià pot acabar fent una funció similar en relació a Artur Mas, el Govern dels millors del qual no es caracteritza precisament, prou que ens n'adonem, pel seu coratge patriòtic a l'hora de plantar cara a l'Estat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1537
3
Comentaris afegits 
bruixa (Llers) 06-02-2011 - 19:45
Es confirma la meva percepció: El Psc va plantar una gran llufa a CIU deixant-la guanyar folgadament. Perdoneu, però algú ho havia de dir. L'altra percepció que tinc, encara no us la dic.
carlota (barcelona) 06-02-2011 - 19:41
Però que coi els passa al govern que només surt a queixar-se, que els outsiders de canPujol surten a dir veritats disperses i esperitades i en Duran a Madrid pacte -en nom de qui?- la jubilació !a canvi de res, de res!. A veure, i el relat? i el timó?uf!
Ex votant d'ERC (L'Estartit) 02-02-2011 - 19:11
Pseudoindependentisme?...per pseudoindependentisme només em surt ERC.
TORNAR