e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Març de 2012

La política catalana es troba en un punt paradoxal: CiU, que va abordar amb tan d'èxit el darrer cicle electoral amb la cantarella de l'ambigu pacte fiscal i la vaporosa transició nacional, ha atorgat, finalment, al PP d'Alícia Sánchez Camacho un paper més decisiu del que mai no havia somiat cap dels més abrandats partidaris de la dreta espanyolista. La pràctica eliminació de l'acció exterior de la Generalitat –l'autèntic espantall de la caverna mediàtica madrilenya–, l'aprovació dels pressupostos o el recent –però ben significatiu– episodi del nomenament del consell d'administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) són fets que parlen per si mateixos. No hi ha hagut, de moment, cap línia vermella que el Govern d'Artur Mas no hagi estat capaç de saltar-se per tal de donar gust a la delegació de Mariano Rajoy al Principat. I tot plegat, a més, sense immutar-se ni un moment pel fet que, a la resta dels Països Catalans, el PP hagi emprès una veritable ofensiva contra l'ús de la nostra llengua en l'esfera pública.

El centredreta catalanista, amb tot, presoner de les promeses contretes en campanya, continua utilitzant retòricament la reivindicació fiscal per tal de mantenir les aparences i no restar nu d'arguments davant l'opinió pública. El seu problema és que, tard o d'hora, però mai més enllà de mitjans de l'any vinent, toparà amb la manca de voluntat del Govern espanyol de modificar res de substancial. I, aleshores, haurà d'optar: o accepta un acord de circumstàncies molt per sota del llistó fixat- o explica al poble de Catalunya el fracàs de la seva alternativa. Els estrategs de CiU ja preveuen un Pla B per a moure fitxa en qualsevol d'aquests dos escenaris: plantar cara i plantejar un pols institucional amb l'Estat, amb una consulta inclosa? Ca!, això aniria en contra de l'ADN del catalanisme conservador, poruc i històricament al·lèrgic al conflicte.

En el que de debò coincideixen Mas i Duran és en què l'única sortida és protagonitzar una enèsima fugida endavant amb la convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament de Catalunya. Uns comicis en el quals es podria presentar una nova proposta de pacte fiscal o un succedani similar per tal d'acontentar els més babaus d'entre els seus acòlits. I qui any passa, legislatura empeny.

I on queda el país? País? És l'avançament electoral, estúpids!

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1800
1
Comentaris afegits 
Arnau (barcelo) 22-03-2012 - 14:51
Si, un avançament electoral al qual participaran com a partit que aposta -altra vegada- pel mític pacte fiscal i la consulta.Conclusió: no voldran guanyar unes eleccions on hagin de tirar endavant la independència, les voldran perdre.
TORNAR