e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Juny de 2013

Enquestes? El cel pot esperar

Els resultats electorals del 25N van significar un primer avís en el sentit que la ciutadania aposta pel dret a decidir i l'Estat propi, la regeneració democràtica i per consolidar un país amb polítiques socials, sanitàries i educatives de qualitat; i també que, molt probablement, la transició nacional comportarà canvis notables en el mapa polític català, sobretot en l'àmbit de les esquerres. La recent enquesta d'El Períodico, poc més de mig any després d'aquells comicis, constitueix, en bona part, una accentuació claríssima d'aquella tendència: es confirma que el sobiranisme és àmpliament majoritari, que l'espanyolisme més militant està estancat i que el PSC va perdut i pateix una irremeiable tendència a esdevenir residual. Més enllà, fins i tot, de l'estricta atribució d'escons i del paper de primer ordre que reserva a l'Esquerra Republicana d'Oriol Junqueras, el més substancial de l'enquesta és, doncs, la tendència de fons que fa palesa.

En realitat, seria una ingenuïtat pensar que les dues forces centrals del que ha estat el règim autonòmic poguessin sortir indemnes d'una conjuntura de profunda transformació com la que està travessant la societat catalana: CiU compromesa amb el procés gràcies a l'olfacte i l'audàcia del president Mas ho té tot de cara per mantenir un sòlid lideratge en el camp del centredreta, lluny però de la transversalitat de la que va gaudir el pujolisme en els seus millors dies; el PSC, en canvi, superat pels esdeveniments, sense idees ni projecte i llastat per profundes contradiccions, serà reemplaçat progressivament per altres forces, més dinàmiques, valentes i amb capacitat d'adaptació a les noves realitats. I és aquí on Esquerra Republicana, principal referent polític i parlamentari de l'esquerra nacional, està cridada a jugar un paper articulador de primera magnitud en els anys a venir.


Ara, però. el que ha de comptar no són ni les enquestes ni els càlculs partidistes que se'n puguin derivar: l'accés de Catalunya a la plena condició d'Estat no és una obra per a una única força política. L'Estat espanyol és un adversari formidable i només superarem el seu embat antidemocràtic a través d'acords d'ampli espectre, com el mateix Pacte per la llibertat. Tenim el nou país a tocar i, així d'entrada, l'objectiu essencial ha de ser, sobretot, mantenir la bona salut del bloc sobiranista, ampliar-ne l'abast polític i social i començar a concretar un calendari públic per arribar a la consulta. Mentrestant, pels independentistes d'esquerres, el cel pot esperar.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
848
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR